S&P coboară ratingul Bulgariei la ‘BBB’, nivel care rămâne în categoria investment grade

În ciuda coborârii ratingului, acesta rămâne unul de categoria investment grade, fiind cu două trepte peste calificativul acordat de S&P României.

„Coborârea ratingului reflectă îngrijorările noastre din cauza vulnerabilităţilor externe accentuate ale Bulgariei”, spune analistul Marko Mrsnik, de la Standard & Poor’s.

Analiştii spun că Bulgaria, ca şi România şi ţările baltice, are une dintre economiile cele mai vulnerabile dintre ţările emergente, din cauza dependenţei masive de finanţare externă şi a deficitului de cont curent de peste 20% din produsul intern brut (PIB).

Luni, Standard & Poor’s a anunţat că a coborât cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile pe termen lung şi scurt în valută, de la ‘BBB-/A-3’ la ‘BB+/B’, invocând reacţii politice neadecvate la riscurile economice. România este singura dintre ţările membre ale Uniunii Europene (UE) care nu mai are recomandare de investiţii – ‘investment grade’.

O înăsprire mai accentuată a condiţiilor de creditare şi a lichidităţii ar putea afecta creşterea economică a Bulgariei, despre care unii dintre analişti spun că se va tempera la mai puţin de 3% în 2009, în timp ce alte voci vorbesc despre o recesiune, cu care se confruntă deja Ţările Baltice şi care ar putea să nu poată fi evitată.

În prima jumătate a acestui an, Bulgaria a avut o creştere economică de 7,1%.

„Bulgaria a intrat în criza mondială a creditelor, cu toate simptomele supraîncălzirii economiei, ceea ce accentuează masiv riscul unei scăderi a fluxurilor de finanţare externă”, mai spune Mrsnik.

„Investiţiile străine directe, care au acoperit intergal în 2007 deficitul de cont curent, scad, în contextul declinului din construcţii şi sectorul imobiliar”, a adăugat analistul S&P.

Un alt risc cu care se confruntă Bulgaria este o posibilă micşorare a expunerii companiilor occidentale la subsidiarele de pe piaţa internă, ceea ce ar putea determina o încetinire rapidă a creditării şi a creşterii economice, mai spun analiştii de la S&P.

Mai mult de 80% din cele 24 de bănci din Bulgaria sunt deţinute de creditori europeni, mai ales din Italia, Austria şi Grecia.

„Dacă vom considera că situaţia economică şi fiscală se înrăutăţeşte semnificativ, ratingurile Bulgariei ar putea fi coborâte din nou, dar ne aşteptăm să rămână în categoria ‘BBB'”, mai indică analiştii de la agenţia de rating.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed