Salariul minim | Lohn-ul în confecții migrează spre Albania și fosta Iugoslavie

 

Creșterile repetate ale salariului minim pe economie, numeroase și făcute de neanunțate, riscă să îngroape o bună parte din industria ușoară din România, spun reprezentanți ai patronatelor din domeniu, consultați de Digi24.ro.

 

”Impactul creșterii salariului minim pe economie este destul de grav”, avertizează Mihai Pășculescu, prim vicepreședinte FEPAIUS, asociație patronală care reprezintă 283 de firme din domeniile textile, confecții, pielărie din România.

 

Pășculescu afirmă că economia europeană se află într-o situație economică dificilă și de aceea orice creștere a costurilor (inclusiv cea cauzată de creșterea salariului minim) nu poate fi absorbită de piață. Pe lângă peisajul economic european, caracterizat de apatie, este vorba și de Brexit și de slăbirea lirei sterline care a scumpit exporturile noastre. ”Aceste costuri (cu creșterea salariului minim – n.red.) nu se pot transfera în prețurile practicate, tendința la nivel mondial este de micșorare a costurilor, nu de creștere”, spune el.

 

Ponderea salariilor în costuri este în industria textilelor de 40% iar majorarea salariului minim va duce la o creștere de 15-16% a întregului fond de salarii.

 

În plus, spune Pășculescu dar și Mihai Lupu de la asociația ”Future in Textiles”, creșterea salariului minim la 1.450 de lei de la 1 februarie este doar o fațetă a problemei. Odată crescute salariile celor mai prost plătiți angajați vor trebui majorate și salariile categoriilor superioare.

 

”Cei care au peste salariul minim se situează la un coeficient de 1,2 față de acesta. Ei își vor face norma și vor vedea că diferența dintre ei și cei mai prost plătiți a ajuns foarte mică, va fi un efect pervers”, spune Pășculescu.

 

”Dacă crești cu 16% baza, automat trebuie să mărești și celelate salarii în pondere la fel de mare pentru a nu descuraja munca. Efectul va fi de domino”, spune Mihai Lupu.

 

 

Pășculescu și-ar dori ca măcar statul să nu crească și venitul minim garantat astfel încât beneficiarii acestuia să aibă motivația necesară pentru a se angaja și pentru a acoperi cererea de muncă din domeniul industriei ușoare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed