Sănătatea, gratuită doar pentru cei care plătesc

Ministerul Sănătăţii a alcătuit două pachete de bază de servicii medicale, pentru asiguraţi şi neasiguraţi. În timp ce la prima categorie a adăugat servicii medicale în plus, dar a introdus liste de aşteptare şi limitări, la a doua categorie a tăiat „fără milă“.

 

La ce se referă, mai exact, limitările introduse la noul pachet de bază pentru asiguraţi? De pildă, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, care nu au niciun simptom de boală, au dreptul la o singură consultație preventivă odată la trei ani, efectuată la cabinetul medicului de familie. Pentru restul, vor plăti.

 

Românii neasiguraţi, al căror număr oficial este de două milioane de persoane, vor beneficia de tratament doar în cadrul urgenţelor, pentru naştere, planning familial şi boli cu potenţial endemo-epidermic.

 

O limitare care reprezintă o noutate în sistemul nostru este aceea că statul va deconta toate consultaţiile necesare unei persoane până când aceasta îşi rezolvă o anumită problemă de sănătate. Consultaţiile în care se diagnostichează boala vor dura maxim 20 de minute, iar cele de control cel mult 10 minute, se arată în lege.

 

„Mingea“ va fi, astfel, tot timpul la medicul de familie, care va trebui să monitorizeze extrem de atent evoluţia fiecărui pacient în parte, pentru a-i acorda sau nu prioritate sau pentru a face excepţie de la regulă în anumite cazuri.

 

Cel mai important, medicul va decide dacă trimite sau nu un pacient la spital sau dacă îi indică un tratament în ambulatoriu. Ţinta Ministerului Sănătăţii este ca structurile prespitaliceşti să preia 30%-40% din cazurile care acum sunt tratate în spital, ceea ce va permite reducerea costurilor cu internările nejustificate.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed