Sănătatea, sub observație

Membrii fondatori ai Observatorului Roman de Sanatate sunt Adrian Gheorghe, doctorand in economia sanatatii la University of Birmingham, Marea Britanie, Nicolae Done, doctorand in economia sanatatii si politici de sanatate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA si Claudia Spridon, jurnalist in presa medicala. Totodata, ORS a lansat un raport relevant pentru dezbaterea privind proiectul noii legi a sanatatii, intitulat „Reforma spitalelor publice – evidente din spatiul european”. In plus, ORS pregateste un al doilea raport de cercetare, „Privatizarea asigurarilor de sanatate – evidente din experienta internationala”, care va fi disponibil in cursul acestei saptamani.

 

Lucrarea aduce în dezbatere asigurările sociale, respectiv asigurările private de sănătate, și formulează concluzii privind trecerea de la un tip de sistem la altul pe baza experiențelor recente ale unor state precum Olanda.

 

„Rezultatele noastre indică două puncte cheie. În primul rând, transformarea spitalelor în societăți non-profit poate fi benefică, dar numai dacă este implementată cu grijă și acompaniată de un plan național de organizare a capacității spitalelor și de standarde clare și ferme de calitate a serviciilor spitalicești. Pe de altă parte, privatizarea asigurărilor sociale de sănătate ar fi o politică greșită, care ar duce cel mai probabil la escalarea continuă a costurilor din sistem și a inechităților existente, fără să rezolve principalele probleme ale actualului sistem” a declarat Nicolae Done, Vicepreședinte ORS.

 

Domeniile de activitate ale Observatorului Român de Sănătate sunt Sănătatea publică și Analiza economică. Analizele echipei vor urmări atât evoluția profilelor de morbiditate din România, cât și studiul piețelor fundamentale asociate serviciilor de sănătate, precum piața serviciilor instituționalizate și piața farmaceutică.

 

„Folosind metodologii clare și transparente, compatibile cu mediul academic de vârf, dorim să aducem în discursul public dovezile privind eficiența tehnologiilor medicale și a diferitelor măsuri de politică publică, direcționând astfel dezbaterea dinspre speculație către evidențe „, spune  Adrian Gheorghe.

 

Mai multe informații privind publicațiile și activitatea Observatorului Român de Sănătate pot fi accesate pe site-ul organizației: www.ors.org.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed