Scade taxa, dar evaziunea ramane

Evaziunea face ravagii în toate sectoarele industriei alimentare. Concurenţa neloială a celor care eludează taxele a subţiat marjele de profitabiliate care, oricum, nu sunt foarte mari. În acest context, patronatele dau vina pe fiscalitatea foarte ridicată, TVA fiind de 24% pentru mâncare, cu excepţia produselor din pâine şi panificaţie. Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au TVA scăzut de 5% la produsele alimentare. În România, de la creşterea abruptă a TVA cu cinci puncte procentuale în urmă cu cinci ani, evaziunea a crescut. Pe de altă parte, reducerea TVA la 9% în panificaţie nu a confirmat teoria conform căreia o taxă mai mică încurajează plata la buget. Cel mai probabil, cauza este lipsa unor măsuri ferme de control care ar fi trebuit să însoţească micşorarea fiscalităţii. Deşi Rompan şi Ministerul Finanţelor susţin că evaziunea s-a redus cu 200-300 milioane lei, indicatorul care reflectă situaţia reală este numărul plătitorilor de TVA la buget care activează în sectorul panificaţiei.

 

Surprinzător, datele ANAF infirmă optimismul companiilor. Numărul mediu lunar de deconturi de TVA depuse de companiile cu activitate aferentă codurilor CAEN 1061 și 1071 din panificaţie vizate de reducerea TVA a scăzut de la 2.481, în perioada septembrie 2012-iulie 2013, la 2.382 în perioada septembrie 2013-iulie 2014, „ceea ce pare să indice lipsa unei creşteri a conformării voluntare la plată“, notează Consiliul Fiscal.

 

mai multe, pe capital.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed