Schengen: PE a adoptat rezoluţia de sprijinire a României

0

Prin rezoluţia votată joi se atrage atenţia, între altele, asupra faptului că aderarea la spaţiul Schengen este o obligaţie care derivă din statutul de stat membru al Uniunii Europene.

„Bulgaria şi România au îndeplinit în mod clar şi cu sârguinţă toate criteriile necesare pentru o tară care aderă la spaţiul Schengen. În concluzie, Consiliul nu trebuie să cedeze presiunilor populiste şi trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a permite Europei să le ureze ‘bun venit’ cât mai curând posibil în familia Schengen”, a declarat Simon Busuttil, europarlamentar maltez şi purtător de cuvânt al grupului popularilor europeni – cel mai mare din PE – pe acest subiect.

„Poziţia negativă a unora dintre statele membre nu se bazează pe argumente sau criterii incluse în aquis-ul Schengen. Rezoluţia de astăzi reprezintă practic încă un apel al  Parlamentului European la respectarea regulilor europene”, a declarat şi europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu.

„Parlamentul European, gardianul respectării regulilor comunitare, demonstează încă o data că susţine aderarea cât mai rapidă la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Spaţiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului European. Securizarea frontierelor Uniunii este prioritară. Nivelul de securitate al zonei de frontieră externă aferentă României şi Bulgariei este în acest moment corespunzător, graniţele UE din fiind cele mai sigure în urmă investiţiilor făcute recent în cele două state”, a arătat europarlamentarul român.  

„Uniunea Europeană este bazată, printre altele, pe încredere, dar şi pe respect reciproc. Abordarea acestui subiect în cadrul următorului Consiliul European este necesară. Consiliul European trebuie să ia o decizie corectă bazată pe propriile merite ale celor două state, în beneficiul tuturor statelor membre şi al Uniunii Europene”, conchide Marian-Jean Marinescu.

La rândul său, europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a declarat, la Bruxelles, cu prilejul dezbaterii din Parlamentul European privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, că proiectul integrării europene este blocat de realităţi electorale penibile pentru democraţii considerate avansate. Corina Creţu a exprimat „dezamăgirea” concetăţenilor săi români „în faţa valului de minciuni denigratoare cu care, din Franţa până în Finlanda, sunt împroşcaţi cei mai recenţi cetăţeni europeni”.

Vicepreşedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a condamnat şicanele nedrepte la care sunt supuse România şi Bulgaria, pentru blocarea accesului în Spaţiul Schengen. „Noi, cei din Est, am trăit jumătate de secol în comunism şi datorită trădării şi laşităţii Occidentului. Lecţia de umilinţă pe care ne-o servesc unele vechi state membre ne aminteşte acest lucru şi, probabil, ne va vindeca de iluzia întoarcerii într-o matcă a normalităţii. Aşadar, fiţi pe pace: cum am supravieţuit Uniunii Sovietice, vom supravieţui şi într-o Uniune Europeană tot mai îndepărtată de visul fondatorilor ei”, a declarat Corina Creţu în plenul Parlamentului European.

„E îmbucurător că Parlamentul European rămâne un promotor al ideii europene şi e solidar cu cele două state membre. Dar mă tem că nu e cazul să ne facem iluzii într-o Europă tot mai captivă a egoismelor naţionale promovate de dreapta populistă”, a adăugat europarlamentarul român, calificând ca dezolant
faptul că atât construcţia, cât şi spiritul european se clatină primejdios de la prima încercare serioasă.

PE şi-a dat aprobarea pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen la 8 iunie, dar la 22 septembrie Olanda şi Finlanda au blocat procesul în Consiliul JAI, cerând ca cele două state să îndeplinească unele criterii suplimentare, din cauza temerilor legate de corupţie şi crima organizată.

Europarlamentarii spun însă că România şi Bulgaria au îndeplinit deja toare criteriile necesare pentru Schengen şi cer statelor membre să-şi onoreze angajamentele şi să primească cele două ţări în Schengen.

Miercuri, europarlamentarii au întrebat Consiliul şi Comisia dacă sunt de părere că este „corect şi legal” să se aplice criterii suplimentare, ce nu au fost prevăzute de la început.

În rezoluţia votată joi, PE spune că nu pot fi impuse criterii suplimentare pentru un stat membru deja în proces de aderare la Schengen. Textul – care se bucură de sprijin transpartinic – cere statelor membre să primească România şi Bulgaria în Schengen în baza cerinţelor Schengen şi să nu dea prioritate populismului naţional.

Rezoluţiile Parlamentului European în această chestiune au însă doar caracter de recomandare, decizia finală aparţinând Consiliului. Totuşi, demersul PE este de natură să sporească presiunea politică înainte de Consiliul European din 23 octombrie, la care România doreşte să ridice chestiunea aderării sale la Schengen.