Scutea, citate din Biblie și ale societății civile: ”Ferice de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vremuri” și ”DNA să vină să vă ia”

Procurorul general Gabriela Scutea a lăudat marţi DNA pentru rezultatele în lupta anticorupţie în cei 20 de ani de activitate, în discurs fiind inserate sloganuri ale societăţii civile şi un citat din Biblie.”Vă adresez mulţumiri pentru readucerea în prim plan a reuşitelor, a provocărilor întâmpinate de DNA, a momentelor în care energia procurorilor a fost împinsă mai departe de un slogan celebru: ‘DNA să vină să vă ia’. Încrederea societăţii este ataşată misiunii DNA şi ideii de bine şi bunăstare pe care această instituţie trebuie să o protejeze. În mod realist şi raţional, vedem sensul mesajelor centrate pe: mai bine, mai mult, mai rapid, nu ca o critică a activităţii unei instituţii de acest nivel, ci în sensul menţinerii ritmului la fel cu dinamica socială”, a spus Scutea, în cadrul unui eveniment aniversar organizat la Cercul Militar, unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Procurorul general a subliniat că printre provocările cu care s-au confruntat procurorii în ultima vreme s-a numărat şi desfăşurarea anchetelor în timpul pandemiei de COVID-19.

„În cei doi ani în care mi-am desfăşurat activitatea de procuror general au fost şi numeroase provocări. Este vorba despre colaborarea DNA cu ANABI, pentru că ne aşteptăm ca din activitatea şi rezultatele DNA să iasă multe indisponibilizări de bunuri, să iasă multă confiscare extinsă. A doua provocare specială a fost colaborarea cu Poliţia Română, atunci când au fost dosare de amploare. Pandemia nu ne-a oprit, din contră, colegii noştri au avut acţiuni operative planificate în momente în care valurile de infectare erau pe vârf şi trebuia să ne gândim la evitarea expunerilor ne-necesare, în aşa fel încât nu doar să ne gândim că astăzi am scăpat de infectare, ci să ne gândit că săptămâna viitoare avem resursele necesare să putem desfăşura activitatea următoare”, a explicat Scutea.

La final, Scutea a rostit un citat din Biblie şi a amintit de „situaţia dificilă” în care s-a aflat DNA în perioada 2017-2019.

„DNA este a noastră, este a României. Atât de mult ne-am obişnuit cu organizarea sa, încât acest model este inspirant pentru alte state, cu care DNA menţine relaţii deschise de colaborare (…) Nicio altă instituţie nu are ancore aşa de puternice în dispoziţii convenţionale, pentru asigurarea independenţei şi concentrarea pe eficienţă. Spiritul instituţiei în perioada dificilă 2017-2019 a fost unul pătrunzător, concentrat şi cu calm, atât cât ne permite statutul de procuror. Am depăşit doi ani de pandemie şi suntem la graniţa unui război. Doresc să închei cu un citat din Biblie, dar care este dincolo de noi şi de timpuri: ‘Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vremuri'”, a încheiat Scutea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed