Un nou război în coaliție: PSD acuză PNL că a votat cot la cot cu AUR și USR

Senatorii PSD îi acuză pe cei de la PNL că au votat cot la cot cu cei de la AUR și USR pentru a bloca un proiect de importanță strategică. Concret, cei de la PSD doreau să scoată CET Paroșeni și minele de cărbune Lupeni și Lonea de pe lista celor care urmează a fi închise, tocmai pentru că situația energetică este tot mai complicată, iar minele de cărbune ar fi funcționat ca o soluție de rezervă.

”Partidul Social Democrat condamnă categoric votul senatorilor PNL, AUR și USR din Comisia economică și Comisia pentru energie prin care au respins amendamentele PSD pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea care deservesc acest complex energetic.

Amendamentele PSD prevedeau scoaterea CET Paroșeni din lista capacităților ce urmează să fie închise conform OUG 108/2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, precum și prelungirea perioadei de activitate a celor două exploatații miniere. Dacă votul membrilor PNL, AUR și USR din cele două comisii se va menține în forma finală a legii, atunci România va trebui ca în anii următori să își diminueze capacitatea de producție a energiei electrice cu încă 150 de MWh, ceea ce ar vulnerabiliza și mai mult sistemul energetic național. PSD consideră că astfel de capacități bazate pe cărbune pot fi trecute în conservare doar atunci când sunt înlocuite de alte unități echivalente.

Grupul senatorilor PSD va insista în dezbaterea din Plenul Senatului pentru adoptarea amendamentelor propuse astfel încât CET Paroșeni și cele două exploatații miniere să fie scoase din lista unităților ce urmează să fie închise în anii următori. Totodată, PSD face un apel la toți senatorii altor formațiuni politice care pretind că vor să apere cetățenii și economia în contextul crizei energetice să voteze cele două amendamente.”, arată un comunicat al PSD.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed