Se fac angajări la o mare agenție! Peste 100 de poziții sunt disponibile. Salariile sunt tentante

Până la sfârșitul acestui an, se estimează că peste 100 de poziții de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat vor fi ocupate, conform declarațiilor președintelui Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Mihai Precup.

Agenția operează o platformă funcțională care centralizează toate procedurile și anunțurile de selecție pentru consiliile de administrație, precum și analizele de performanță ale întreprinderilor publice, care în total au înregistrat pierderi de 1,2 miliarde lei în 2022.

AMEPIP urmărește, de asemenea, să atragă 20 de specialiști din sectorul privat, în contextul în care până acum au fost detașați doar funcționari din ministere, fără a se organiza concursuri. Acest lucru este crucial pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) și pentru îndeplinirea cerințelor de aderare la OCDE, scrie profit.ro

În noua structură, Ministerul Finanțelor își va menține rolul de reglementare și autoritate publică tutelară pentru întreprinderile publice, însă coordonarea acestora va fi preluată de către AMEPIP, sub directa supraveghere a Guvernului și a prim-ministrului.

De asemenea, conform modificărilor legislative introduse de coaliția de guvernare, AMEPIP va putea percepe o taxă de până la 0,1% din veniturile companiilor de stat și va avea autoritatea de a anula numirile la conducerea acestora.

Agenția va funcționa sub coordonarea prim-ministrului și va avea un număr total de 97 de angajați, inclusiv președinte și vicepreședinți. Salarizarea personalului AMEPIP va fi la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzute pentru funcțiile publice din cadrul Guvernului, cu o majorare de 50%.

Mihai Precup, fost secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, a fost numit în fruntea AMEPIP și va superviza procesul de ocupare a posturilor în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Agenția a deja angajat 33 de funcționari din ministere pe o perioadă de 6 luni, urmând să decidă ulterior transferul definitiv al acestora.

AMEPIP a anunțat că platforma sa este funcțională, unde sunt centralizate procedurile de selecție pentru consiliile de administrație ale companiilor de stat, precum și indicatorii financiari și nefinanciari relevanți.

Agenția va monitoriza în special cele 216 întreprinderi publice active și deținute majoritar la nivel central, incluzând cele listate la bursă, care contribuie semnificativ la veniturile bugetare. Pierderile cumulate ale companiilor de stat, cu excepția celor listate la bursă, au fost de 1,2 miliarde lei în 2022, conform datelor AMEPIP.

AMEPIP va fi implicată și în proiectul de listare la bursă a încă trei întreprinderi publice până în 2026, una dintre acestea urmând să fie din domeniul transporturilor, iar cealaltă din domeniul energetic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed