Se INFLAMEAZĂ cotația țițeiului. Carburanții ajung la 6 lei/litru

Între 2014 şi 2016, cotaţia ţiţeiului a scăzut cu 70%, cea mai mare din istoria recentă. În ciuda creşterii din ultimii ani, preţul petrolului este încă mai mic cu circa 30% faţă de media din perioada 2011-2014, iar acest lucru este văzut şi ca o posibilitate de creştere în perioada următoare.

 

În timp ce anul trecut barilul de petrol Brent a stat în jurul valorii de 60 de dolari, anul acesta a sărit de 70 şi chiar a depăşit 80 de dolari pentru scurt timp. Motivele care au stat la baza acestei creşteri sunt, în principal, legate de scăderea producţiei principalilor producători. Venezuela şi-a micşorat, în ianuarie, producţia de la 2,3 milioane barili pe zi până la 1,6 milioane barili.

 

Organizaţia ţărilor producătoare de petrol (OPEC) a început reducerea producţiei din 2017, cu 1,8 milioane barili pe zi. În prezent, stocurile de ţiţei au fost epuizate, iar OPEC împreună cu Rusia au început discuţiile pentru majorarea producţiei zilnice cu un milion de barili pe zi. De altfel, SUA, unde producţia nu a fost încetinită, a şi cerut statelor OPEC creşterea livrărilor de petrol. Companiile americane au pus recent în funcţiune 15 noi sonde, ajungând la un total de 859 sonde, cel mai ridicat nivel din 2015.

 

mai multe, pe capital.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed