Se scumpește curentul de la 1 noiembrie. Cât vom plăti în plus

Nivelul acestei taxe urcă de la 0.016 lei/kwh la 0,022 lei, ceea ce înseamnă că, la un consum mediu lunar al unei gospodării de 300 de kwh, se plătesc 1,8 lei în plus. Nu este o sumă importantă, însă cu totul altfel arată lucrurile când vorbim de o afacere, o făbricuță, spre exemplu, care are consumuri lunare de zeci de mii de kwh și la care  sumele suplimentare plătite se contabilizează în mii de lei.

BREAKING NEWS! RECORD de INFECTĂRI și de pacienți la ATI! Număr URIAȘ de decese

Interesant este faptul că, in iulie, această taxă de cogenerare era scăzută cu 16%, tot prin decizie ANRE, de la 0,019 lei/kwh la 0,016 lei. Acum, iată, nu numai că ieftinirea a fost anulată, dar nivelul taxei este chiar mai mare decât era în prima parte a anului.

 

Factura la electricitate din România are mai multe componente, din care prețul propriu-zis al energiei contează doar in proporție de aproximativ 35%. Restul până la 100% reprezintă o suită întreagă de taxe și tarife, distribuție, transport, contribuție certificate verzi, tarife de sistem, contribuție cogenerare, care triplează prețul electricității de la producător la clientul final.

Spitalele vor folosi teste rapide pentru depistarea COVID-19

Contribuția pentru cogenerare este un sprijin pe care statul român îl oferă producătorilor de energie în ciclu combinat, adică electricitate și termică, toți consumatorii fiind obligați să-l suporte. La nivelul actual, procentul din factură pe care îl revendică această taxă este de 3-5%, funcție de consum.

Autor: Florin Cojocaru

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed