Sechestru de peste 850 de milioane de lei pe acțiuni și părți sociale deținute de Dan Adamescu

0

„La data de 25 martie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au instituit măsura sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 857.301.363,37 lei, asupra a 435.759.255 de acțiuni și 20.406 părți sociale, pe care inculpatul Adamescu Dan Grigore, om de afaceri, le deține la diferite societăți comerciale”, se precizează într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

 

Măsura a fost dispusă de procurori în vederea confiscării speciale și a recuperării pagubei produse prin săvârșirea de către Adamescu a infracțiunilor de abuz în serviciu, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 

Omul de afaceri Dan Adamescu s-a prezentat vineri la DNA, unde i-a fost adusă la cunoștință ordonanța privind dispunerea măsurilor asigurătorii.

 

Pe 17 martie, procurorii anticorupție au încuviințat cererea lui Dan Adamescu de constituire a cauțiunii în limita sumei de 40 de milioane de lei prin depunerea de garanții reale imobiliare și mobiliare.

 

Garanțiile constau într-un imobil compus din teren de 14.065 de metri pătrați și două corpuri de clădire de 5.197 și, respectiv, 4.931 de metri pătrați situate în municipiul București, precum și asupra mai multor bunuri mobile constând în echipamente tehnologice tipografice, în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

 

Procurorii anticorupție au dispus, pe 7 martie, luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile față de omul de afaceri Dan Adamescu, președinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra, cauțiunea fiind stabilită la 40 de milioane de lei.

 

Adamescu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni).

 

Potrivit procurorilor anticorupție, faptele pentru care Adamescu este urmărit penal au fost comise în perioada 2011 — 2013.

 

„Inculpatul (…) a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/ metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționare a pieței interne a asigurărilor”, susține DNA.

 

Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat și în contextul unei presupuse complicități a unor funcționari cu funcții de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, care s-a transformat din aprilie 2013 în Autoritatea de Supraveghere Financiară.