Secretarul britanic pentru afaceri vine săptămâna aceasta în România

0

Deplasarea intervine după vizita preşedintelui român la Londra, în luna iunie, când a convenit cu premierul David Cameron să consolideze relaţiile comerciale şi să îşi unească forţele la Bruxelles pentru a promova creşterea economică a UE.

Vizita lui Cable are loc într-un momennt critic pentru economia europeană şi română. Bucureştiul s-a descurcat bine în contextul crizei economice, afirmă ambasadorul britanic, precizând că măsurile de austeritate au fost grele, însă economia a rămas stabilă, iar ratingul României a ajuns din nou la un nivel recomandat pentru investiţii.

Harris precizează că FMI a revizuit previziunile privind creşterea economică a României de la 4,5% la 3,5% pentru 2012 din cauza problemelor cu care se confruntă economia globală, în special ţările din Zona euro. O lipsă a creşterii economice în restul UE – ce reprezintă principala piaţă de desfacere pentru România – înseamnă şi o lipsă de creştere în România, subliniază diplomatul.

Cable va prezenta perspectiva Marii Britanii în această dezbatere, în cursul unui discurs rostit la Banca Naţională. Harris notează pe blogul său că secretarul pentru afaceri a fost unul dintre primii care au prezis criza financiară din 2008. În plus, el a trasat reacţia Londrei, reformând reglementările privind băncile, susţinând afacerile mici şi noi, simplificând regulile pentru angajatori, deschizând noi pieţe şi creând noi locuri de muncă. Marea Britanie este în prezent ţara europeană unde este cel mai uşor de deschis o afacere, potrivit ambasadorului.

Cable ar urma să prezinte propunerile sale pentru menţinerea Europei în topul economiilor importante din lume, punând accent pe punctele forte ale UE şi depunând eforturi pentru a face faţă competiţiei din Asia şi America de Sud.

El va analiza şi oportunităţile de investiţii în România pentru companiile britanice. „Ultimii trei ani au fost dificili, dar am văzut investitori britanici care au rămas în România, încrezători (în legătură cu oportunităţile) pe termen lung (…). Am fost impresionat şi că, în pofida crizei, companiile britanice au continuat să angajeze muncitori talentaţi din România – în software, industria farmaceutică, servicii financiare şi telecomunicaţii. Numai anul acesta, câteva sute de locuri noi de muncă au fost create de companii britanice care operează în România”, a subliniat Harris.
Ambasadorul a dat asigurări că Londra este dornică să ajute şi la dezvoltarea capitalului uman din România.

În cursul vizitei la Londra, din luna iunie, preşedintele Traian Băsescu şi premierul britanic David Cameron au convenit asupra unui program care să reflecte obiectivele comune, inclusiv creşterea economică a UE, discuţiile vizând şi creşterea comerţului celor două ţări. În mod particular, România şi Marea Britanie îşi propuneau să conlucreze pentru finalizarea Pieţei Unice a serviciilor şi eliminarea barierelor care restricţionează creşterea economică în domenii precum energia şi economia digitală. Mai mult, cele două ţări intenţionau să promoveze un comerţ deschis, liber şi corect între ţările UE şi partenerii majori şi să pledeze pentru reducerea „poverii” reglementărilor UE asupra mediului de afaceri, asigurându-se în acelaşi timp că în UE cheltuielile sunt simplificate şi transparente.