Secţiile de votare s-au deschis. Au votat Ion Iliescu, Crin Antonescu şi Dana Năstase (update)

Pentru a fi validat REFERENDUMUL DIN 29 IULIE  pentru DEMITEREA PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.

 

Primele date ale scrutinului de duminică, 29 iulie, privind prezenţa la vot, incidentele la nivel naţional, dar şi REZULTATE REFERENDUM 2012 le veţi afla pe mediafax.ro.

 

UPDATE 9:26: Preşedintele interimar, Crin Antonescu, şi-a exercitat dreptul de vot, duminică dimineaţă, la Şcoala nr. 73 din Bucureşti, el spunând că are emoţii, dar că speră că va fi „o prezenţă decisivă” la referendum. El i-a transmis un mesaj şi preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.

 

UPDATE 8.50: Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a votat, duminică dimineaţă, la ora 8.30, la o secţie de votare de la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Capitală, spunând că speră ca „lucurile să se aşeze pe un făgaş normal, pentru a scăpa de scandalul continuu care domină viaţa politică din ţară”.

 

UPDATE 8.30: Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat, duminică dimineaţă, la Liceul „Jean Monnet” din Capitală, unde s-a întâlnit cu Dana Năstase, soţia fostului premier Adrian Năstase.

 

UPDATE 8.20: Secretarul de stat al MAI, Ioan Nicolae Căbulea, a declarat că nu s-a înregistat duminică niciun incident electoral de la deschiderea urnelor, aproximativ 33.000 de cadre ale Ministerului de Interne asigurând paza la secţiile de votare.

 

UPDATE 7.00: Secţiile de votare organizate la referendumul naţional pentru demiterea preşedintelui -au deschis, duminică, la ora 7.00, 18.292.514 de alegători fiind aşteptaţi la urne. Procesul de votare se încheie la ora 23.00.

 

La secţiile de vot din străinătate, scrutinul a început deja, prima secţie deschisă fiind la Auckland, în Noua Zeelandă. Votul în străinătate se va încheia luni, 30 iulie, la 7.00, ora României, când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de Vest a Americii de Nord.

 

Alegătorii sunt aşteptaţi în cele peste 18 mii de secţii de votare deschise în ţară şi cele 306 în străinătate, pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.

 

28 IULIE –  22:00 – Prima secţie de votare la referendum s-a deschis, la Auckland, în Noua Zeelandă

 

Secţia de votare nr. 229, organizată la Auckland, s-a deschis la ora locală 7.00 din Noua Zeelandă.

 

Având în vedere fusul orar, următoarele secţii care se vor deschide la ora 00.00, ora României, vor fi în Australia, la Canberra (secţia nr.17), Sydney (secţia nr.18) şi Melbourne (secţia nr. 151).

 

Conform legii, votul în secţiile de votare din străinătate se derulează în intervalul orar 7.00-23.00, ora locală din ţările unde sunt localizate secţiile.

 

La REFERENDUMUL DE DUMINICĂ, cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.

 

În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, aceştia îşi pot exprima opţiunea la o secţie de votare din ţară pe baza paşaportului, cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

 

De asemenea, românii aflaţi în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare din diaspora pe baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate. Pentru cetăţenii aflaţi în străinătate sunt organizate 306 secţii de votare.

 

În cazul persoanelor spitalizate, netransportabile sau reţinute, acestea pot solicita prin intermediul conducerii spitalelor sau penitenciarelor folosirea urnei speciale de la o secţie de votare aflată în proximitate. Solicitările celor care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale s-au depus până cel târziu sâmbătă, ora 20.00, la biroul electoral al secţiei de votare.

 

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat că un număr de 19.958 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 24.154 de persoane private de libertate care au drept de vot.

 

La referendumul din 29 iulie pot vota persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotărârea primei instanţe, deţinuţii condamnaţi cărora nu le-au fost retrase drepturile electorale prin hotărârea judecătorească şi tinerii care au împlinit 18 ani aflaţi într-un centru de reeducare. Astfel, pot vota la referendum 24.154 de persoane private de libertate, iar dintre acestea şi-au exprimat intenţia de vot 19.958, a precizat ANP. Reprezentanţii secţiilor de votare vor merge la unităţile penitenciare cu urna specială.

 

În cadrul procesului electoral, votanţilor le este interzis accesul în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electoral, ori opţiunea electorală. Cei care încearcă să imortalizeze buletinul de vot cu opţiunea la referendum riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani.

 

Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul din 29 iulie, BIROUL ELECTORAL CENTRAL a stabilit că „nu se justifică adoptarea măsurii de obligare a cetăţenilor care vor vota pe listele suplimentare de a completa o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că nu au mai votat în altă secţie”.

 

BEC precizează că în completarea listelor suplimentare va fi cuprins în dreptul fiecărui alegător venit la vot Codul Numeric Personal, în baza căruia se vor verifica situaţiile de vot multiplu, pedepsite cu închisoare între 6 luni şi cinci ani.

 

După centralizarea voturilor de către BIROUL ELECTORAL CENTRAL şi soluţionarea eventualelor contestaţii privind frauda electorală, Curtea Constituţională este instituţia care constată validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. În situaţia în care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetăţenilor au votat pentru demiterea preşedintelui, Curtea constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de trei luni de zile.

 

În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul „va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed