Şeful Deloitte: Mecanismul de transmisie a banilor în economie este blocat

0

“Degeaba ieftineşti tu banii, ca bancă centrală, dacă nu ai un mecanism de transmitere. Tu le dai lichiditate băncilor, dar riscul de rambursare a acelor bani rămâne la bancă. Dacă urmărim o evoluţie între EURIBOR sau ROBOR şi dobânzile medii active, se vede acest spread uriaş care înseamnă lipsă de încredere în sistemul bancar, lipsă de încredere în economie. Poţi să dai oricât de multă lichiditate, banca stă pe ea şi nu dă credite”, explică şeful Deloitte. Potrivit acestuia, marjele aplicate de bănci vor creşte pe măsură ce se vor înregistra noi pierderi în sistem. Fostul bancher crede că modelul prin care se injectează lichiditate în open market trebuie regândit.

Majoritatea numirilor de CEO în sistemul bancar românesc au fost, în ultimii ani, din rândul celor cu experienţă în retail, capabili să dezvolte reţele. Acum, însă, este nevoie de un alt profil de bancher, spune şeful Deloitte România.

“O să vedem modificări în top managementul băncilor. Orientarea nu mai este către vânzări, ci pe risc şi restructurare, îţi trebuie altfel de oameni. Cei numiţi până acum erau campioni, cai de curse care alergau şi vindeau. Nu mai poţi să-i hrăneşti cu aur şi cu perle, pentru că nu mai ai de unde. Şi nici nu mai au ce să facă dacă banca a luat decizia să încetinească ritmul”, explică Mucibabici. Preşedintele Deloitte spune că a văzut, în cei 20 de ani de experienţă în domeniul bancar, o serie de urcuşuri şi coborâşuri de la corporate către retail şi invers.

Mucibabici a fost în trecut preşedinte şi CEO al Băncii Comerciale Ţiriac, director general în BNR, membru al Consiliului Director al FMI, precum şi membru în Consiliul de Administraþie al Biroului Român de Credite. Dacă în anii ‘90 toată lumea bancară vorbea despre profitabilitatea pe zona corporate, spune Mucibabici, după criza companiilor din anii 2001-2002, sistemul bancar s-a aflat într-un boom de retail fără precedent.

“Acum s-a închis şi ciclul acesta. Ne întoarcem la «bread and butter», la business corporate. Acum observăm o atenţie mai mare către clienţi, care fuseseră trecuţi cu vederea, din cauza freneziei şi profitabilităţii uriaşe în retail”, arată şeful Deloitte. Acesta se aşteaptă să vadă şi în România reduceri de personal, restrângeri de activitate, închideri de sucursale şi agenţii. Băncile vor fi afectate în continuare în profitabilitate, deoarece creditele neperformante la nivel de companii sau persoane fizice se transformă în provizioane, respectiv în pierderi care intră pe costuri.

“În această perioadă, băncile sunt mai prudente, raportează anumite rezultate fără să spună profitul net sau cel operaţional. Încearcă să acopere din punct de vedere PR realitatea. Dar, dacă citeşti cu adevărat un bilanţ, şi toate sunt auditate în IFRS, vezi ce se întâmplă de fapt. Realitatea este că sunt şi vor fi în continuare afectate”, spune preşedintele Deloitte România. Potrivit acestuia, băncile vor continua să caute soluţii de restructurare şi rescadenţare a creditelor şi nu vor recurge, decât in extremis, la executări silite, deoarece gajurile imobiliare sau mobiliare sunt la valoare mică în piaţă şi, în plus, principalul interes al instituţiilor bancare este capacitatea clientului de a genera business.


Retail
>Preşedintele Deloitte se aşteaptă să vadă în zona de retail bancar reduceri de personal, restrângeri de activitate, închideri de sucursale şi agenţii