AcasăEconomieŞeful Rezervei Federale a SUA: Este posibil ca majorările de dobânzi să...

Şeful Rezervei Federale a SUA: Este posibil ca majorările de dobânzi să fie mai mari decât anticipau reprezentanţii băncii centrale

Citând date de la începutul acestui an care arată că inflaţia şi-a inversat încetinirea de la sfârşitul anului 2022, liderul băncii centrale a avertizat că va avea loc o înăsprire a politicii mpnetare, pentru a reduce creşterea economică.

”Cele mai recente date economice au fost mai puternice decât erau aşteptările, ceea ce sugerează că nivelul final al ratelor dobânzilor va fi probabil mai mare decât se anticipa anterior”, a spus Powell în remarcile pregătite pentru două apariţii săptămâna aceasta la Capitol Hill.

”Dacă totalitatea datelor va indica că este justificată o înăsprire mai rapidă, vom fi pregătiţi să creştem ritmul creşterilor ratelor”.

Aceste observaţii au două implicaţii: una, că nivelul maxim sau terminal al ratei fondurilor federale va fi probabil mai mare decât indicaţia anterioară a oficialilor Fed şi, a doua, că trecerea luna trecută la o creştere de un sfert de procent ar putea fi de scurtă durată, dacă datele despre inflaţie vor continua să fie ridicate.

În estimarea lor din decembrie, oficialii fixaseră dobânda finală la 5,1%.

Powell nu a specificat cât de mari crede că vor ajunge în cele din urmă dobânzile.

Discursul survine în ctimp ce pieţele sunt în general optimiste că banca centrală poate îmblânzi inflaţia fără a împinge economia în recesiune.

Acţiunile au scăzut brusc, în timp ce randamentele titlurilor Trezoreriei au crescut după ce au fost publicate observaţiile lui Powell.

Datele din ianuarie arată că inflaţia, măsurată de creşterea preţurilor de consum – măsura preferată de factorii de decizie, a continuat să fie de 5,4% în termeni anuali.

Indicatorul este cu mult peste ţinta de 2% a Fed pe termen lung şi uşor peste nivelul din decembrie.

Powell a spus că tendinţa actuală arată că munca Fed în lupta împotriva inflaţiei nu s-a încheiat, deşi a remarcat că unele dintre datele ridicate ale inflaţiei din ianuarie ar putea fi rezultatul vremii neobişnuit de calde.

 

Ultimele Articole