SENTIMENTUL de dimineață: Presiune de vânzare tot mai mare pe piețe. Vor reuși marii speculatori ai lumii să atace decisiv moneda europeană?

0

Spania este reintrodusă în toiul jocului diabolic al insolvabilității, ați citit mai sus. Este clar că marii investitori și mai ales fondurile speculative pun presiune pe politicieni, ca să fie mai eficace în rezolvarea crizei datoriilor.

 

 

Scăderea globală de ieri a fost alimentată de îndoiala că Italia îşi poate refinanţa datoria. Emisiunea de obligaţiuni de ieri a demonstrat că nu. Piaţa a cerut randamente nesustenabile.

 

„Italia nu poate găsi cumpărători pentru a-şi finanţa datoria. Temerile legate de volatilitatea ridicată a preţurilor obligaţiunilor italiane (pe de o parte) şi loviturile speculatorilor care ţintesc acţiunile băncilor cu expunere foarte mare în Italia (pe de altă parte) au făcut ca instituţiile financiare europene, care în mod tradiţional sunt investitori pe termen lung, să se abţină de la  achiziţii”, a declarat Takashi Nakagawa, un analist senior de credit la Daiwa Capital Markets, citat de Reuters.

 

Aşa se explică de ce pot avea succes fondurile speculative, când  presează cel mai tare prin vânzările lor de acţiuni şi obligaţiuni, căci le-ar veni mănușă dezmățul provocat pe piețe de desființarea euro, sau măcar de ieșirea Greciei din portofoliul acestuia.

Problema este dacă și uriașelor fonduri de investiții de portofoliu, care se ocupă cu pensiile, de pildă, le-ar  conveni dezmățul.  Managerii acestor fonduri vor o presiune stăruitoare pe politicieni, dar este puţin probabil că să dorească o presiune distugătoare?

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia ulterioară a burselor şi a indicilor lor) arată un scepticism prudent, care oricând se poate transforma în pariu pe creştere. Pieţele asiatice au scăzut, din cauza perspectivelor euro(datoriilor), dar nu s-au prăbușit.

Prin urmare, este loc de scădere astăzi şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca şi peste tot în Europa, cu condiţia ca strategii oficiali ai euro să întârzie cu detaliile de creştere a puterii fondului de salvare a monedei europene. Sau să nu transpire nimic nou şi favorabil.

Atenţia tuturor se va concentra pe panta scăderii. Orice exagerare va duce cu gândul pe mulţi că se dă atacul decisiv împotriva monedei europene.

Rămânem în plaja reperelor culese de la analişti pentru articolul….

 

Vicleniile marilor speculatori. Care sunt cele mai probabile evoluţii ale marilor burse ale lumii şi ale BVB

 

Articolul  descrie condiţiile în caer o eventuală creștere  ar putea promite mai mult decât o prăbuşire ulterioară mai gravă.

 

Şi ATENŢIE, dacă presiunea speculativă slăbeşte, atunci viclenia autorilor acestora va încuraja corecţia pozitivă, despre care vorbim de aproape două luni, pe bună dreptate.

 

Articolul acesta, însă, este scris dinainte de ora 9,30, când a început introducerea primelor ordine la bursă pentru determinarea preţurilor de deschidere, şi a fost completat cu date de arhivă  până la ora 10.00, când au început tranzacțiile)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.