SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Bursa creşte de milă, că mâine va fi mai rău

0

„În ciuda situaţiei periculoase de pe marile pieţe, la noi, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea să se menţină pe o creştere uşoară, măcar dimineaţă, dacă nu toata ziua”, a spus Marcel Murgoci, director de operaţiuni la societatea de brokeraj Estinvest.

Brokerul şi-ar extinde optimismul şi pentru ziua de mâine, dar recunoaşte că nu are motive. La noi situaţia nu pare atât de rea înainte de deschidere pentru că, vânzătorii încă nu sunt destul de speriaţi şi aşteaptă preţuri mai bune, iar cumpărătorii –  dimpotrivă. Se mai fac transferuri de bani de pe un titlu pe altul, spre Oltchim, îngrăşăminte sau chiar spre Fondul Proprietatea, dar nu mai mult“.

Marile pieţe sunt încordate aşteptând noi date macroeconomice care să le infirme temerile că reluarea creşterii economice încezineşte periculos de mult. Nocul este că azi piaţa americană va fi închisă. Nenorocul este că, europenii, rămaşi singuri cu belelele datoriilor lor suverane, grece, porttugheze, etc., ar putea să cadă.

„Mediul extern ramane cu potential de risc in zona europeana dar pe ansamblu investitorii isi manifesta un optimism moderat“, spune Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest. „Ca atare tendinta de crestere manifestata la BVB in finalul saptamanii trecute ar fi normal sa continue si debutul acestei saptamani“, credea Iulian Panait, înainte de deschiderea Bursei.

Consultantul vede, însă, o volatilitate „excesiva a unor emitenti de  lichiditate medie (precum DAFR, COMI, BIO, CMP) care fac foarte dificila tranzactionarea pentru investitorii orientati pe termen scurt din cauza unui nivel ridicat de impredictibilitate“.

 

Şi să repetăm „DIDACTICELE“:…

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

SIF-urile şi Fondul Proprietatea sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia, iar FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

SUPORTURILE sunt minime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri de preţ până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (cel puţin peste 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.