SENTIMENTUL de dimineaţă: Încrederea câştigă teren pe pieţe, dar încă lipsesc marii cumpărători

0

Tipul de încredere adusă pe pieţe de succesul neaşteptat de mare al emisiunilor de obligaţiuni spaniole şi italiene este, deocamdată, pe termen scurt, este un cec şi este acel tip de încredere, care, odată înşelată, se trasformă în catastrofă.

 

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti şi-au luat obiceiul să fie circumspecţi cu victoriile occidentale. Mai ales că astăzi mai urmează o licitaţie de titluri italiene.

 

 

Indicele BET Fi, cel mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti, al celor 5 societăţi de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), şi-a început urcuşul greori, care ar trebui să fi fost declanşat, pe tăcute, după intrarea în vigoare a legii de creştere a pragului maxim de deţionere de 5%. ,….veţi găsi argumentele extrase din analiza casei de brokeraj BT Securities de luni, confirmată pe parcurs.

 

 

Pe scurt, BET Fi, s-a pus pe drum spre ţintele apropieate de 23.000 de puncte, după ce piaţa a confirmat soliditatea suportului vital de la 17.800 de puncte şi l-a apărat şi pe cel de la 19.200 de puncte. Singura problemă este că a ajuns deja dincolo de 20.000 de puncte şi nu este exclus[ o oprire pentru consolidarea acestui prag.

 

 

În articolul  Ce vor face euro şi bursele săptămâna aceasta. Previziunile analiştilor. Articolul conţine şi perspectivele săptămânale privind evoluţiile probabile ale monedei europene şi ale indicilor DAX, al bursei din Frankfurt şi Dow Jones de la New York. Sinteza Cât de solidă mai este economia germană? Ştirile care vor mişca pieţele lumii,mai are ]n program câteva  orele cruciale ale zilei de azi.

 

Totuşi, dacă citim declaraţiile de pe pieţele active azi noapte, putem spera că pericolul a trecut.

 

„Pieţele sunt mânate de sentimente, aşa că dacă mai mulţi oameni devin încrezători (bullish, gata să cumpere, n.r.), preţurile vorcreşte, în special la acţiuni şi mărfuri de bază. Acum este doar o chestiune de moment pentru fiecare când comută“ pe cumpărare, spune Tetsu Emori, un administrator de fonduri din Tokyo, citat de Reuters.

 

 

Japonezul arată bine resursele stilistice ale brokerilor din întreaga lume: ” Mă întreb dacă nu este timpul să începem să gândim pozitiv. Mareea îşi poate schimba sensul dinspre pesimismul extrem de anul trecut. Oamenii devin mai puţin convinși de perspectiva devastatoare crizei datoriilor euro și de efectele acesteia asupra creşterii globale”.

 

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 10, când încep tranzacţiile la Bursa de Valori Bucureşti. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.