Sfântul Sinod, o nouă poziție drastică împotriva ”educației sexuale” obligatorii în școli

0

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, reunit joi, a luat act ”cu ingrijorare” de recentele incercari de implementare a ”educatiei sexuale”, cu caracter obligatoriu, in invatamantul romanesc, precum si de rezolutia Parlamentului European din 24 iunie 2021 „Situatia sanatatii sexuale si reproductive si a drepturilor aferente in UE, in contextul sanatatii femeilor” – Raportul Matic.

„Patriarhia Romana isi reafirma pozitia sa cu privire la pastrarea caracterului optional al orelor care vizeaza ‘educatia pentru viata’ si avertizeaza asupra riscurilor unei ‘educatii sexuale’ cu un continut ideologic potrivnic valorilor familiei crestine si inadecvat varstei copiilor”, se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane.

Miercuri, sub presedintia Patriarhului BOR, Daniel, s-a desfasurat sedinta de lucru a Sfantului Sinod, prilej cu care au fost luate mai multe hotarari.

Conducerea BOR a decis inscrierea numelui Sfantului Cuvios Nichifor cel Lepros in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane in ziua de 4 ianuarie si aprobarea textului Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului si Paraclisului acestuia.

De asemenea, a fost aprobata hotararea Permanentei Consiliului National Bisericesc din 4 martie referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu functiile si/sau demnitatile publice, in conformitate cu hotararea Sfantului Sinod 1676/6 martie 2008, care precizeaza ca „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei si monahului din Biserica Ortodoxa Romana le este interzis sa ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local in statul roman sau in alte state”.

„Sfantul Sinod a reamintit ca, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile in treptele de diacon si de preot in Biserica Ortodoxa Romana se pot savarsi de catre chiriarh doar pentru parohii si manastiri din eparhia pe care o pastoreste conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat apartinand altei eparhii decat cea pe care o pastoreste, fara incuviintarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis in judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarata nula”, mai informeaza comunicatul Patriarhiei.

Sfantul Sinod a mai aprobat infiintarea a doua noi parohii pentru comunitatile ortodoxe romane din Ljubljana (Slovenia) si din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambele parohii vor fi sub directa autoritate a Patriarhiei Romane.