Sfârşitul erei dobânzilor zero din SUA va trage euro în jos spre paritate cu dolarul, va ieftini petrolul şi-i va ajuta pe exportatorii în dolari

Acestea sunt tendinţele principale pe care le va accentua prima majorare a dobânzii de politică monetară din SUA din ultimul deceniu. Dolarul puternic ar ajuta companiile care exportă în moneda americană. Însă cei mai mari exportatori români au ca ţintă ţări din UE şi mai ales din zona euro. Exporturile către SUA reprezintă doar 2% din total. Exporturi în dolari pot fi plasate şi pe pieţele din Asia, dar şi aici prezenţa companiilor din România este slabă. Exporturile României în afara UE sunt aproape de trei ori mai mici decât cele din interiorul Uniunii.
Odată cu aprecierea dolarului se vor scumpi produsele importate în dolari, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, componentele PC şi alte electronice.
Ieftinirea petrolului din cauza dolarului nu înseamnă şi ieftinire în euro, ci, din contră, scumpire, având în vedere că moneda europeană tinde să se deprecieze. Scăderea actuală a cotaţiilor ţiţeiului, care are drept consecinţă ieftinirea combustibililor şi gazelor natural, are drept cauză nu dolarul, ci suprasaturarea pieţei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed