AcasăEconomieShell şi TotalEnergies şi-au extins joi răscumpărările de acţiuni, după noi profituri...

Shell şi TotalEnergies şi-au extins joi răscumpărările de acţiuni, după noi profituri record obţinute în trimestrul al doilea

Cele două companii vor răscumpăra cumulat acţiuni în valoare de 8 miliarde de dolari, în trimestrul al treilea, după ce au înregistrat fiecare profituri trimestriale record, menţinând în acelaşi timp dividendele constante, ceea ce ar putea dezamăgi unii investitori.

Contractele futures ale ţiţeiului Brent de referinţă la nivel internaţional au crescut cu peste 140% în ultimele douăsprezece luni, ajungând în medie la aproximativ 114 dolari pe baril în trimestrul doi.

Preţurile ridicate ale ţiţeiului afectează în mod normal marjele de rafinare, dar livrările reduse de combustibil rafinat au susţinut profitabilitatea record în al doilea trimestru, marja de rafinare a Shell ajungând practic la 28 de dolari pe baril.

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale europene şi preţurile globale ale gazelor naturale lichefiate au fost în medie la maxime istorice în trimestrul respectiv.

După un profit trimestrial record de 11,5 miliarde de dolari, Shell va răscumpăra acţiuni proprii de 6 miliarde de dolari, până la sfârşitul lunii octombrie, după o schemă de răscumpărare de 8,5 miliarde de dolari încheiată în prima jumătate a anului.

Shell nu şi-a majorat dividendul de la nivelul actual de 25 de cenţi pe acţiune.

TotalEnergies, cu o creştere de 9% a profitului trimestrial, la 9,8 miliarde de dolari, a indicat că va răscumpăra acţiuni de 2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, după ce a răscumpărat acţiuni proprii de 3 miliarde de dolari în prima jumătate a anului.

Compania anunţase deja o creştere anuală de 5% pentru primul său dividend trimestrial din acest an la 0,69 euro pe acţiune şi a declarat joi că va menţine acest nivel pentru al doilea dividend intermediar din 2022.

Compania mai mică Repsol a anunţat, de asemenea, joi, un program de răscumpărare de acţiuni, pe fondul profiturilor extraordinare, care s-au dublat în prima jumătate a anului.

O revenire rapidă a cererii după încheierea restricţiilor din cauza pandemiei şi o creştere a preţurilor energiei, determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, au sporit profiturile companiilor energetice după o scădere de doi ani.

Profiturile extraordinare au permis companiilor să reducă datoriile mari care au crescut brusc în timpul pandemiei, precum şi să sporească randamentele pentru acţionari.

 

Ultimele Articole