Și-a revenit consumul în România. Vânzările au crescut

Consumul în România

Pentru prima oară în aproape doi ani volumele pieței de FMCG nu mai sunt în scădere în Q4 2023, iar valoric piața a crescut cu 10% în Q4 2023 și cu 15% la nivelul întregului an 2023 față de perioada similară a anului anterior. Macro-categoriile cu cea mai însemnată creștere au fost băuturile non-alcoolice și produsele de menaj sau îngrijire personală, potrivit unui studiu NielsenIQ. Cât despre magazinele preferate de români, discounterii și magazinele mici au profitat cel mai mult de acest trend, crescându-și cota de piață.

Cine s-a promovat mai agresiv prin promoții a câștigat cotă de piață anul trecut, este concluzia unui studiu Nielsen IQ potrivit căruia băuturile non-alcoolice și produsele de menaj sau îngrijire personală au tras toată piața FMCG din România în sus, crescând cu 17,6% și respectiv 15,4% în valoare.

„Chiar dacă eforturile promoționale pentru aceste două categorii au fost însemnate, eficientă ofertelor a scăzut în Q4 2023 pentru toate macro-categoriile de produse, respectiv promoțiile au adus mai puțină incrementalitate decât în trecut”, notează însă analișttii Nielsen.

De asemenea, băuturile alcoolice au promovat în medie cu 5% mai mult decât în Q4’22, iar produsele de ingrjire personală și a locuinței cu 3% în plus față de aceeași perioadă.

Astfel, valoarea bunurilor de larg consum vândute în trimestrul patru al anului trecut, în România, a crescut cu 10%, în timp ce la nivel de an creșterea a fost de 15% față de 2022.

Cât despre canalele cu cea mai însemnată creștere valorică, în Q4 2023, acestea au fost magazinele de tip mini-market și discounterii, cei din urmă reprezentând deja 20% din totalul valoric al pieței de FMCG din România. De asemenea, piața de e-commerce din România continuă să crească în valoare și în Q4 2023, creștere datorată în special categoriilor de băuturi alcoolice și non-alcoolice, însă creșterea este mai lentă față de vârful istoric înregistrat trimestrul precedent

Se confirmă astfel tendința consumatorilor români de a-și menține cheltuielile sub control prin căutarea magazinelor cu cele mai mici prețuri.

O altă strategie la care românii au recurs frecvent în ultimii ani a fost achiziționarea produselor marca privată ale retailerilor, lucru ce menține cota de piață a acestora la 18,3% per total 2023, un nivel constant față de anul anterior datorită creșterilor de prețuri semnificative și la aceste produse.

Și în restul lumii, mărcile private au înregistrat creșteri mai mici în valoare decât în anii anteriori, media globală fiind de +12,7%, potrivit Nielsen.

„Consumatorii români, că și în celelalte țări, se mișcă din ce în ce mai fluid între canalele de retail pentru a-și satisface nevoile, iar în 2024 companiile vor trebui cu atât mai mult să își coordoneze strategiile online cu cele din magazinele fizice. De asemenea, ele nu trebuie să se concentreze exclusiv pe creșteri imediate, să promoveze excesiv, deoarece își pot afecta evoluția pe termen lung. Echilibrul între profitabilitate și sustenabilitate va fi crucial pentru succes în acest nou an de provocări financiare”, mai explică analiștii Nielsen.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed