Siegfried Mureşan: Primii bani din planul REPowerEU vor intra în România în luna martie

„România primeşte 1,39 miliarde euro fonduri europene nerambursabile, pentru a îmbunătăţi infrastructura în România, pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică, a reduce dependenţa de Rusia şi a ajuta consumatorii vulnerabili. Când vor veni aceşti bani în România? Începând cu luna martie a acestui an. Pentru ce vor putea fi folosiţi? Inclusiv pentru ajutoare la încălzire pentru oameni, astfel încât oamenii să primească sprijin pentru a-şi putea achita facturile crescute la încălzire, până la finalul acestei ierni. Fondurile vor putea fi folosite pentru investiţii în energie, investiţii în infrastructură, îmbunătăţirea eficienţei energetice. Cu cât suntem mai eficienţi din punct de vedere energetic, cu atât avem nevoie de mai puţină energie. Asta înseamnă o factură mai mică şi asta înseamnă o dependenţă mai mică de Federaţia Rusă. Banii vor fi folosiţi şi pentru accelerarea tranziţiei spre o economie verde, căci avem suficient vânt, suficient soare, suficientă apă pentru a produce electricitate prin hidrocentrale în UE”, a afirmat Siegfried Mureşan, vineri la RFI.

Liberalul a adăugat că „banii din acest fond vor fi atraşi exact ca banii din Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă, care vin din PNRR.

„În luna februarie vom da votul final în plenul Parlamentului European şi după aceea, Guvernul României va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan în care să prezinte cum va atrage aceste 1,39 miliarde de euro, exact aşa cum a prezentat PNRR-ul, în urmă cu un an de zile. Comisia Europeană va aproba acel plan. La momentul la care va fi aprobat, România va primi 20% prefinanţare, ca urmare a solicitării pe care noi am făcut-o din partea PE, aceasta este o reuşită pe care am avut-o în negocieri”, a completat Mureşan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri