Sima: Apostolii prăbuşirii României din cauza datoriilor sunt nişte ageamii. Vine inflaţia!

0

Deşi pieţele financiare şi de capital ale ale lumii sunt pe val, anticipând o revenire solidă a economiei mondiale noi probleme sunt pe cale să apară chiar din Europa, zonă în mod tradiţional considerată mai solidă. Potrivit investitorului de pe pieţele internaţionale Cristian Sima, creşterea puternică a datoriilor suverane a mai multor state europene poate duce la o nouă recesiune.

 

„În proporţie de 80% Belgia şi Italia vor intra şi ele în rândul PIGS(Portugalia, Irlanda, Grecia şii Spania – ţări considerate bolnavii Europei). Cine le mai poate ajuta cu bani? Belgia are vreo 300 de miliarde de euro datorie suverană, iar la Italia nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla cu ale ei 1.000 de miliarde. Mai bine stă doar Germania, însă nu ştiu cât va mai putea ajuta ea Europa când doar PIGS-ii au nevoie acum de 700 de miliarde. Şi chiar dacă ajută îşi şi impune regulile sale. Pe termen lung asta nu prea e bine. A mai existat un neamţ în 1932 care şi-a propus acelaşi lucru”, a declarat, pentru Money.ro, Cristian Sima.

Acesta a prezentat şi viziunea sa asupra evoluţiei economice a Europei în perioada următoare. Astfel, se apropie scadenţele pentru datoriile mai multor state, iar statele vor fi nevoite să tipărească monedă pentru a plăti. Aceasta se tranformă imediat în inflaţie care scăpată de sub control poate arunca, din nou, Europa în recesiune. Sima oferă şi exemplul negativ al Marii Britanii care a avut un T4 2010 pe minus după ce anterioarele trei trimestre au fost cu avans al PIB-ului. „Dacă primul trimestru din 2011 vine cu minus, atunci Anglia reintră oficial în recesiune. Semnalul ar fi unul foarte rău”.

Inflaţia aşteptată ar putea fi de folos României, dacă statul ar fi mult mai împrumutat decât acum. Investitorul explică şi de ce : „ Dacă eşti împrumutat mult, 70 – 80%  sau mai mult, şi pe termen lung, o inflaţie mare te ajută să dai mult mai puţini bani înapoi. Câştigă, paradoxal, statele cele mai împumutate. Acest câştig însă poate fi total înlăturat dacă respectivul stat are alte probleme structurale aşa cum au ieşit la iveală acum în criză. Oricum noi cu o datorie de 40% din PIB suntem foarte puţin îndatoraţi, iar asta nu ne ajută. Eu acum m-aş împrumuta la maximum şi nu neapărat de la FMI. De la bănci locale. Aş lua multe miliarde de lei cu 8-10% pe 10 ani şi aş lăsa inflaţia să-mi scadă mult valoarea pe care o am de returnat”, arată Sima.

Potrivit acestuia, apostolii prăbuşirii României din cauza îndatorării extreme sunt doar nişte „ageamii care nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă mecanismele financiare care ghidează economiile lumii”.