Sindicaliştii din cercetare-proiectare vor organiza trei acţiuni de protest în Capitală, pe 28 martie

‘Sindicaliştii au solicitat Primăriei aprobarea unui marş şi a unui miting pentru data de 28 martie, dar Primăria a aprobat doar mitingul. Respingerea solicitării pentru marş s-a bazat pe faptul că s-ar fi blocat arterele de circulaţie din Capitală, la ore de vârf. Acordul Primăriei a fost obţinut pentru trei acţiuni: în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale, de la 9.30 la 10.30, în faţa clădirii fostei Autorităţi Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, desfiinţată la sfârşitul anului trecut, de la 10.30 la 11.00, iar cel de-al treilea miting va fi organizat în Piaţa Victoriei, de la 12.00 la 13.30’, a spus preşedintele FSLCPR.

 

Acesta a precizat că, în urma protocolului încheiat, la primele două acţiuni de protest va fi o participare relativ redusă, până în 100 de persoane, în schimb spaţiul existent în faţa sediului Guvernului, în Piaţa Victoriei, va permite prezenţa a 500 de sindicalişti.

 

Revendicările FSLCPR sunt identice cu cele de la protestul anterior, din ianuarie 2013, care au fost depuse la Guvern, la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, fără a fi primită nicio o reacţie oficială de atunci.

 

În sinteză, lucrătorii din cercetare şi proiectare solicită reînfiinţarea Ministerului Cercetării Ştiinţifice şi Tehnologiei, ca autoritate coordonatoare a domeniului, respectarea prevederilor Cartei europene a cercetătorului, precum şi analiza modului de utilizare a fondurilor europene şi a celor provenite de la bugetul de stat destinate domeniului cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice.

 

Printre revendicările FSLCPR şi ale patronatelor se mai numără ‘revenirea la sectorul de activitate cercetare ştiinţifică-dezvoltare tehnologică’, precum şi trecerea institutelor naţionale de cercetare dezvoltare şi a altor instituţii de profil, cu excepţia celor ale Academiei, în coordonarea ministerului propus a fi înfiinţat.

 

Revendicările FSLCPR, inclusiv acţiunile de protest de joi, sunt susţinute în totalitate de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), a declarat, Nicolae Creţu, vicepreşedinte CSDR.

 

‘Considerăm că lucrătorii din cercetare se află în cea mai critică situaţie între toţi sindicaliştii din confederaţia noastră’, a spus Nicolae Creţu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed