Sindicaliştii din metalurgie reiau protestele din faţa Guvernului

0

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă (FSMN), afiliată la CNS ‘Cartel ALFA’, se află în a doua zi de proteste, principalele revendicări fiind legate de modificarea legii dialogului social, modificarea legii pensiilor şi modificarea legii certificatelor verzi.

 

Având în vedere că România şi-a atins deja ţinta de 24% energie regenerabilă în total consum de energie, asumată în fata autorităţilor europene, sindicatele din industria metalurgica cer imperios modificarea Legii 220/2008 prin suspendarea schemei de sprijin după modelul Spaniei, menţinând procentul de energie regenerabilă din surse noi la 6% până în 2020.

 

De asemenea, sindicaliştii vor modificarea Legii 220 pentru a o alinia la obiectivele pe care România şi le-a asumat la nivel european şi a excepta marii consumatori de la plata acestor taxe (inclusiv taxa de cogenerare) după modelul Germaniei.

 

O altă problemă care preocupă lucrătorii şi membrii de sindicat este Legea 62/2011, respectiv Legea Dialogului Social. Sindicaliştii consideră că această lege, emisă sub guvernarea Boc, loveşte grav sindicatele prin norma de reprezentativitate, iar faptul că se încearcă eliminarea sindicatelor din negocierile colective este cea mai gravă eroare din ecuaţia patronate – sindicate.

 

Nota de protest semnalează că, potrivit datelor FSMN, prin Directiva 2009/28/CE România şi-a asumat la nivel UE să atingă un procent de energie regenerabilă de 24% în 2020. Prin Legea internă 220/2008 România şi-a stabilit să atingă până în 2020 un procent de energie regenerabilă de 38% neţinând cont în nici un fel de realităţile economice din ţară şi fără a avea la bază un studiu de impact asupra preţului energiei şi implicit asupra consumatorilor care plătesc energia, România devenind un El Dorado al investitorilor în energie regenerabilă.

 

Reprezentanţii FSMN afirmă că taxele pentru această energie sunt plătite de consumatori, fie ei casnici sau industriali, cele mai afectate fiind industriile intensive energetic.

 

Pentru comparaţie, intensitatea sprijinului acordat de România pentru centrale eoliene este de 224%, faţă de Franţa unde este 75% şi Germania unde este de 62%.

 

De asemenea, FSMN menţionează că materialele din care se construiesc centralele de energie regenerabilă (eoliene, solare) sunt în mare parte dacă nu în totalitate importate. Astfel, România nu numai că nu beneficiază de un flux pozitiv de capital pentru investiţii, ci exportă capital, la nivelul ţării noastre contabilizându-se numai datoriile către instituţiile financiare creditoare.(…)