CE: South Stream nu poate deveni o prioritate pentru Uniunea Europeană

Potrivit portalului bulgar de ştiri, solicitarea ca South Stream să devină o prioritate UE a fost făcută de premierii bulgar şi elen, Boiko Borisov şi Georgios Papandreou, după ce aceştia au căzut de acord, într-o întâlnire avută marţi în capitala bulgară, să promoveze proiectul South Stream.

În răspunsul dat în numele Comisiei Europene, Holzner a arătat că executivului de la Bruxelles îi lipsesc informaţiile relevante referitoare la cadrul legal al proiectului South Stream şi, de asemenea, Comisia nu are suficiente dovezi că proiectul va servi cel mai bine interesele statelor membre.

Holzner a subliniat că, potrivit informaţiilor pe care le are, gazul cu care va fi alimentat South Stream va proveni din redirecţionarea cantităţilor care tranzitează conductele deja existente în Ucraina, ceea ce înseamnă că nu vor fi folosite noi surse de gaz.

Or, obiectivul UE este să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz.

„Ţinta noastră strategică este să sprijinim Coridorul Sudic, care va ajuta la diversificarea surselor de gaz natural”, a declarat purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie.

O componentă-cheie pentru Coridorul Sudic este proiectul Nabucco, la care participă şi România şi care ar urma să aducă gaz din Caspica, ocolind Rusia.

Proiectele Nabucco şi South Stream sunt considerate rivale.

Bulgaria participă atât la proiectul South Stream, cât şi la Nabucco.

Holzner a mai spus că obligaţia Comisiei Europene este să respecte cadrul pentru Reţeaua Energetică Transeuropeană (TEN), adoptat în 2006, care specifică ce proiecte energetice sunt prioritare pentru UE. South Stream nu se numără printre ele, iar Comisia Europeană nu intenţionează să opereze modificări asupra cadrului TEN, a precizat Holzner.

South Stream ar urma să lege Rusia de Uniunea Europeană, ocolind Ucraina. Proiectul South Stream, în care Rusia, Bulgaria şi Grecia sunt partenere, prevede construirea unei conducte de 300 de kilometri de la Burgas, pe litoralul bulgar al Mării Negre, până la Alexandroupolis, pe coastele elene de la Marea Egee.

Rusia şi Bulgaria au semnat un acord privitor la proiectul South Stream în ianuarie 2008, iar pregătirile financiare şi tehnice trebuiau finalizate până la mijlocul acestui an.

În iunie, compania rusă Gazprom a anunţat totuşi posibilitatea redirecţionării gazoductului prin România în loc de Bulgaria, după ce Boiko Borisov a spus că ţara sa nu va mai participa la proiect din temeri ce ţin de ecologie. Ulterior premierul de la Sofia a spus că executivul nu a luat o decizie finală, iar la 16 iulie Rusia şi Bulgaria au semnat o foaie de parcurs cu privire la caracterisitile tehnice şi economice ale secţiunii bulgare a conductei.

Pentru secţiunea terestră a gazoductului au mai fost semnate acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi Austria.

Gazoductul, operat de Gazprom şi compania italiană Eni, va avea în total 900 de kilometri şi va pleca din Rusia, va traversa pe sub apă Marea Neagră până la coasta bulgară, transportând până la 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Costul total al construcţiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro, iar conducta ar urma să fie gata în decembrie 2015.

Gazoductul Nabucco, având costurile estimate la 7,9 miliarde de euro, ar urma să aibă o lungime o de 3.300 de kilometri şi va aduce gaz din zona caspică în Europa, pentru a reduce dependenţa UE de Rusia. Partenerii implicaţi în proiect se vor decide asupra investiţiei până la sfârşitul anului, iar construcţia ar urma să înceapă în 2011. Primele livrări de gaz ar putea avea loc la sfârşitul lui 2014 sau începutul lui 2015, potrivit site-ului Nabucco. Acţionarii gazoductului sunt companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Capacitatea planificată de transport în faza finală va fi de 31 miliarde metri cubi pe an.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed