Sporurile bugetarilor, o MINCIUNĂ: NU sunt acordate pe criterii de performanță

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, actual deputat PNL, a făcut marți seară, la B1 TV, noi precizări cu privire la sporurile din sistemul bugetar.

Violeta Alexandru a precizat că problema este că aceste sporuri nu sunt acordate pe criterii de performanță, ci sunt mai degrabă o modalitate prin care salariile sunt crescute. Anterior, Violeta Alexandru atrăsese atenția, într-o postare pe Facebook, asupra faptului că în sistemul bugetar există peste 50 de sporuri, iar ”cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale”.

Întrebată de ce a reușit să centralizeze până acum sporurile, în condițiile în care a fost mai mult de un an ministru al Muncii, Violeta Alexandru a precizat: ”Prioritățile mele, anul trecut, recunosc, au fost să asigur toate resursele oamenilor ca să nu-și piardă locurile de muncă și să recuperez zeci de mii de dosare întârziate în procesarea de deciziei de pensie, așa cum le-am găsit de la anteriorul ministru PSD.

Admit faptul că începusem să mă documentez de anul trecut, dar având în vedere pandemia și eforturile pe care le-am făcut pentru angajatori și pentru angajați, a rămas acest obiectiv în planul 2, deși aveam o serie de lucruri de întrebat și de făcut”.

Violeta Alexandru a mai spus că deși se știa despre existența acestor sporuri ”nici nu a dorit nimeni să pună pe agendă și pe masa mea o evaluare pe acest subiect”.

”Nu am fost un ministru comod și am cerut performanță. Când să mă aplec asupra evaluării performanței, constat că aceste sporuri (…) nu sunt orientate către încurajarea performanței, asta este de fapt, problema mea. M-am lovit de ele (de aceste sporuri – n.r.). Ascunse nu erau ținute, dar nici nu a dorit nimeni să pună pe agendă și pe masa mea o evaluare pe acest subiect. Acum le-a venit rândul în ordinea priorităților. (…) Mi se pare un moment bun să facem o discuție aplicată asupra lor. Unele, chiar dacă sună exotic, nu sunt, în sine chestiuni pe care să le eliminăm din oficiu, ci trebuie discutate. Altele sunt însă de maniera de a nu încuraja performanța, sunt, de fapt, o formă prin care cresc veniturile, să o spunem pe românește, și nu înțeleg de ce nu avem curajul să o spunem”, a mai spus fostul ministru.

Alexandru a explicat și ce înțelege ea prin performanță. ”De exemplu, ca un angajat al Casei de Pensii care este eficient și care face mai multe dosare decât un coleg, să poată primi o remunerație suplimentară.

Ceea ce pe mine m-a interesat anul trecut și am verificat în teren este modul în care salarizarea în sistemul public este orientată spre performanță.

Sporul, prin definiția lui, însemnă să încurajezi pe cineva să facă mai mult sau să îi acopere o nevoie în niște condiții deosebite. De exemplu, lucrezi într-un sat izolat, îndepărtat de restul comunității. Dacă între timp s-au făcut investiții și satul respectiv este conectat la restul comunelor, orașului din apropiere, înseamnă că nu se mai justifică acel spor. Noi avem o gândire de spor la modul că așa completezi venitul și rămâi cu sporul ăla până la sfârșit. Nu este normal”, a mai spus Violeta Alexandru.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed