Statele Unite şi China, într-o nouă cursă de înarmare: tehnologia „roiului“ şi războiul asimetric

0

Conform publicaţiei Financial Times, China şi Statele Unite se află într-o acerbă cursă de înarmare în încercarea de a dezvolta un software şi tehnologia aferentă care să permită unor sute sau chiar mii de drone să opereze simultan în identificare şi atacul asupra unor ţinte. În teorie, astfel de roiuri de drone ar putea fi echipate cu rachete şi focoase, şi să fie capabile să execute atacuri sofisticate care să reuşească datorită numărului mare de aparate de zbor.

„Această strategie aminteşte de tactica lui Attila Hunul”, afirmă Randall Steeb, inginer în cadrul Rand Corporation din Statele Unite. „O forţă uşoară ce poate învinge un inamic mult mai puternic şi mai sofisticat. Acestea apar de nicăieri, atacă din toate părţile şi apoi dispar, în mod repetat”.

 

Eforturile Chinei de a-şi moderniza armata din ultimele două decenii au avut ca rezultat direct dezvoltarea unor avioane de vânătoare invizibile pentru radar, distrugătoare dotate cu rachete anti-portavioane, printre altele şi să-şi reducă numărul de trupe active. În acest an va cheltui în jur de 152 miliarde de dolari însă, în foarte puţine domenii a reuşit să se apropie de Statele Unite în materie de tehnologie militară. În acest context, Beijingul îşi concentrează eforturile pe aceste roiuri de drone, echipamente tehnologice elementare ce operează împreună cu ajutorul unor algoritmi de inteligenţă artificială avansaţi – ce poate deveni arma viitorului.

 

mai multe, pe adevarul.ro