Statul care plătește prime de 69.000 de euro infirmierelor, pentru a le păstra în sistem


Autoritățile dintr-un stat renumit au luat măsuri pentru a face față îmbătrânirii accentuate a populației și scăderii natalității, oferind infirmierelor prime în valoare de 69.000 de euro pentru a le încuraja să rămână.

În Singapore, guvernul a anunțat acordarea unor prime substanțiale, care pot ajunge până la 69.000 de euro, pentru a menține infirmierele în cadrul sistemului public de sănătate al orașului-stat, care se confruntă cu o penurie de personal și îmbătrânirea populației, conform AFP.

Aproximativ 29.000 de infirmiere, inclusiv cele din străinătate care lucrează în Singapore de cel puțin patru ani, vor fi eligibile pentru un nou program de retenție, a declarat marți ministrul Sănătății, Ong Ye Kung. „Dorim să sprijinim infirmierele să rămână angajate și să ofere îngrijire de calitate”, a subliniat el.

Pandemia de Covid-19 a exacerbata criza de infirmiere din Singapore, cu un număr neobișnuit de mare de infirmiere străine întorcându-se în țările lor de origine în timpul pandemiei. Majoritatea infirmierelor străine stabilite în Singapore provin din țările vecine, precum Malaezia, Filipine și Myanmar.

Conform noului program de retenție anunțat de Ong Ye Kung, infirmierele ar putea primi până la 100.000 de dolari singaporezi (echivalentul a 69.000 de euro) pe parcursul a 20 de ani, sau până la vârsta de pensionare, în funcție de ce survine mai întâi. Anul trecut, aceleași autorități din Singapore au oferit o primă la semnare de 15.000 de dolari singaporezi (aproximativ 10.000 de dolari americani) pentru noile absolvente ale școlilor de asistenți medicali care s-au alăturat spitalelor și clinicilor publice.

Ong Ye Kung a subliniat că numărul persoanelor care s-au înscris în școlile de asistenți medicali a crescut cu 30% între 2013 și 2023.

„Este important să subliniem că, având în vedere scăderea ratei natalității și a numărului de nou-născuți, precum și reducerea efectivelor de studenți, menținerea acestor cifre la un nivel stabil reprezintă un rezultat foarte încurajator”, a adăugat ministrul Sănătății.

Singapore se confruntă, ca și alte țări asiatice, cu îmbătrânirea populației. Ministerul Sănătății estimează că, până în 2030, una din patru persoane din Singapore va avea peste 65 de ani, în timp ce numărul persoanelor în vârstă care trăiesc singure va ajunge la 83.000.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed