Ştii cum să conduci corect o trotinetă electrică?

Trotineta electrică a început să fie din ce în ce mai folosită în întreaga lume. Este cel mai uşor mod de a te deplasa şi este şi ecologică. Datorită tehnologiei din ultimii ani, aceasta s-a dezvoltat uimitor, având viteze impresionante, cât şi o autonomie de zeci de km, pentru a parcurge distanţele necesare.

Este uşoară şi rabatabilă, putând fi manevrată uşor peste tot. O trotineta electrica este foarte folositoare mai ales că traficul din marile oraşe este aproape blocat la orele de vârf, astfel te vei bucura de economisirea timpului şi te vei şi distra în acelaşi timp.

O poţi utiliza când te duci la şcoală sau la job. O poţi lua cu tine în vacanţe pentru a explora cât mai mult secretele nebănuite ale destinaţiilor tale.

În momentul în care vrei să îţi achiziţionezi o trotinetă electrică este bine să fi informat şi în privinţa legii, pentru a ştii exact pe unde ai voie să circuli şi cum să o conduci eficient, dar şi în siguranţă.

Ce este o trotinetă electrică

O trotinetă electrică este un mijloc de transport motorizat electric. Aşa cum ştim clasicele trotinete, acestea au aceasi formă şi design, numai că deplasarea se realizează cu ajutorul unui motor electric şi nu manual.

Acestea au două avantaje principale:

  • Greutatea redusă
  • Pliabilitate

Aceste două lucruri oferă o mobilitate incredibilă, oriunde te-ai duce şi îţi va permite să o iei cu tine acasă, la birou sau chiar în mijoacele de transport în comun.

Ştii cum să conduci corect o trotineta electrica pliabila?

Tehnologia a invadat fiecare parte din vieţile noastre şi nici străzile şi şoselele nu sunt scutite de acest lucru. Trotineta electrică este unul dintre cele mai sigure moduri de transport, însă trebuie să ai în vedere câteva lucruri înainte de a folosi una. Conducerea unui astfel de vehicul într-un mod corect este esenţial pentru a te deplasa în siguranţă.

Iată astfel 7 sfaturi pentru a folosi corect o trotinetă electrică:

  1. Protejează-te cand conduci o trotineta  electrica pliabila

Accidentele nu sunt plăcute, indiferent de natura lor. Mersul cu trotineta, deşi este un mijloc foarte sigur de transport, poate prezenta un risc din partea celorlalţi participanţi la trafic. De aceea este important să foloseşti întotdeauna casca de protecţie pentru a evită răni sau vătămări grave (la fel si atunci cand conduci un monociclu electric, ninebot by segway kickscooter, scuter electric, motocicleta electrica).

Totodată este indicat să folosiţi  genunghiere şi cotiere de protecţie, mai ales în cazul în care nu sunteţi încă obişnuit cu condusul trotinetei (cum ar fi xiaomi mi electric scooter, motor motor 350w baterie, xiaomi mijia m365,  trotineta electrica dualtron sau electrica ninebot by segway).

  1. Fii atent la trafic şi gropi

În timp ce foloseşti trotineta, chiar şi la viteze reduse, este important să fi atent la ceilalţi participanţi la trafic pentru a evita coliziunile. Trebuie să ai o atenţie sporită pentru a te feri de accidente. De asemenea, observă pietonii, gropile şi denivelările din jurul tău pentru a nu lovi trotineta sau pe tine. Acestea sunt unul dintre cele mai des întâlnite motive de accidentare. Prin urmare, concentrează-te pe drum şi încetineşte viteza atunci când este necesar.

  1. Evita condiţiile nefavorabile

Deşi poţi conduce trotineta electrică oricând, sunt anumite condiţii care sunt bine de evitat.

Una dintre acestea este ploaia. După cum bine ştim, apă şi electricitatea este o combinaţie ce trebuie evitată. Astfel, în caz de ploaie sau furtună, evita să circuli cu aceasta şi dacă ai fost luat prin surprindere, opreşte vehiculul imediat şi refugiază-te într-o zonă acoperită.

De asemenea, mai ales la început de drum este indicat să eviţi zonele slab iluminate sau mersul pe timp de noapte. Deşi aceste vehicule sunt echipate cu faruri LED puternice, ca începător este greu să te concentrezi în condiţii de lumină scăzută, fiind dificil să vezi drumul şi posibilele obstacole din faţa ta.

În acelaşi timp, o trotinetă electrică (de exemplu, cu putere motor 250w) poate avea probleme cu urcarea unor dealuri cu un unghi prea abrupt, prin urmare plănuieşte-ţi cu atenţie călătoria pentru a nu avea probleme.

  1. Nu consuma alcool

Acest lucru nu se aplică doar în cazul maşinilor şi a vehiculelor tradiţionale. În calitate de participant la trafic, este de datorită ta de a fi vigilent pe şosea, astfel reducând riscul de accidente. Judecata îţi poate fi influenţată şi de cantităţi mici de alcool şi vei avea reflexele mult mai încetinite. Ca şi în cazul celorlalte tipuri de vehicule, este interzis să consumi alcool înainte de a conduce trotineta electrică.

  • Trotineta electrica adulti VSETT 10+ Pro, Baterie LG 60V/28Ah, Autonomie max 80 – 85Km, , Viteza 80 Km/h, Motor 2 x 1400W, Roti pneumatice 10″ (Negru/Galben), vezi greutate maxima admisa
  1. Evita suprafeţele alunecoase

Chiar dacă ai experienţă cu un astfel de vehicul electric sau eşti începător, este bne să eviţi să mergi pe suprafeţe alunecoase precum marmură sau în zone în care trotuarul este umed sau plin de noroi. Şoferii de automobile şi nu numai aceştia ştiu cât de periculoase sunt aceste zone, deoarece riscul de a aluneca este foarte mare şi prin urmare creşte riscul de accidentare.

  1. Evita vitezele prea mari

La începutul drumului, entuziasmul de a folosi trotineta şi a o încerca pe şosea este mare, însă este indicat să nu te grăbeşti. Trotinetele electrice au viteza limitată prin lege, special pentru a proteja utilizatorii de evenimente imprevizibile.

Atunci când mergi cu trotineta, cel mai bine este să foloseşti o viteză la care te simţi confortabil şi în siguranţă. În primele zile sau săptămâni, poţi să mergi cu 10 sau 15 km/h şi apoi creşti treptat viteza.

  1. Fi atent la baterie

De cele mai multe ori pierdem noţiunea timpului când suntem cu trotineta electrică. Te deplasezi peste tot unde îţi pofteşte inima, numai de dragul ei.

De aceea trebuie să ai mereu în vedere nivelul bateriei pentru a te putea întoarce pentru o reîncărcare. Nu de multe ori te ia valul şi parcurgi distanţe mult mai mari decât autonomia bateriei şi vei risca să nu mai ai cum să te întorci acasă. Noroc că este uşoară şi o poţi lua cu tine în mijloacele de transport în comun, astfel poţi ajunge la cea mai apropiată priză pentru a o încărca şi a te bucura din nou de o experienţă aşa cum îţi doreşti.

Pe unde poţi să circuli cu trotineta electrică?

Acum că o ai cumpărat-o, nu mai ai răbdare să ieşi să o testezi şi să te bucuri de aceasta. În primul rând ar fi bine să te documentezi nu de alta, dar legea a fost modificată recent şi vei risca amenzi în cazul în care o vei încălca.

Conform ordonanţei de urgenţă nr 195/2002 care a fost modificată în 2021 este specificat faptul că toate trotinetele electrice nu mai pot circula pe trotuare. Acestea se pot deplasa pe pistele de biciclete atunci când acestea există.

Este necesar să ai buletinul mereu la tine pentru o verificare în cazul în care vei fi oprit de autorităţi.

Dacă tu şi prietenii tăi vă plimbaţi împreună cu trotinetele, trebuie să aveţi în vedere faptul că nu puteţi circula în paralel ci doar unul după altul în şir.

Este important ca trotineta să funcţioneze bine din punct de vedere tehnic, conform cerinţelor legii cât şi ale producătorului.

Nu sunt permise nici întoarcerile cu schimbare de sens, doar în cazul în care o faci mergând pe lângă această.

  • Trotineta electrica ZERO 9, Baterie 10Ah/48V, Autonomie 30 Km, Viteza 48 Km/h, Motor 600W, Roti pneumatice 9″ (Negru)
  • Trotineta electrica Breckner Germany BK90102, Motor 350W, Baterie 36V/6,6Ah viteza maxima 25km/h (Alb)
  • Trotineta electrica SPEEDXMAN 10 2021, Viteza 45 Km/h, Autonomie 55-60 Km, Motor 800 W, Suspensii hidraulice, Roti 10″, baterie 52V/21Ah LG (Negru)

Ce trebuie să verifici înainte să porneşti la drum?

Înainte de a porni la drum, este bine de fiecare dată să ai în vedere anumiţi paşi pentru a controla cât mai bine vehiculul, pentru a funcţiona bine.

La ce trebuie să te uiţi şi să verifici înainte să pleci la drum:

–             roţile – trebuie să fie umflate pentru a te bucura de experienţă pe care trotineta ţi-o oferă;

–             verificarea frânelor – înainte de a pleca la drum poţi testa sistemul de frânare pentru a te asigura că funcţionează bine;

–             sistemul electronic – asigurate că panoul de comandă se aprinde şi îţi arată toţi indicatorii necesari deplasării;

–             sistemul de lumini – becurile să funcţioneze, iar în cazul în care aceasta nu este dotată cu sistem de lumini vei putea achiziţiona separat un astfel de far pe baterii, pentru a facilita cât mai mult mersul pe timp de noapte sau în condiţii mai puţin favorabile şi în plus este benefic şi pentru siguranţa ta şi a participanţilor la trafic;

–             bateria – nu uita înainte să pleci la drum să ai bateria încărcată, pentru a te bucura cât mai mult timp de aventura ta;

–             defecte vizibile alea caroseriei – verifică urme de lovituri sau defecţiuni vizibile ale caroseriei sau ale sistemelor electronice.

  • Trotineta electrica ZERO 10, Baterie 18Ah/52V, Autonomie 55-60Km, Viteza 55 Km/h, Motor 1000W, Roti pneumatice 10″ (Negru)
  • Trotineta electrica Kugoo Kirin S1 PRO, Viteza maxima 30 Km/h, Autonomie 30 Km, Motor 350 W, Roti 8″ (Negru)

Cum să foloseşti o trotinetă electrică?

Acum că tocmai ai pus mâna pe ea pentru prima oară este timpul să înveţi cum să mergi cu aceasta.

În primul rând asigurate că ai un spaţiu suficient de mare pentru a o testa. Următorul pas este să porneşti trotineta şi să te urci pe ea accelerând uşor pentru aţi verifica balansul pe aceasta. Dacă ştii să mergi pe bicicletă acest lucru îţi va fi de folos şi în acest caz vei învăţa mult mai repede cum să mergi cu aceasta.

Stai în permanentă cu ambele picioare pe platforma trotinetei şi ai grijă la pietoni.

Echilibrul este cheia unui drum fără probleme alături de trotinetă, având doar două roţi, acest lucru putând fi dificil pentru cineva care nu a mai mers cu un astfel de vehicul. Nu uita de cască şi alte protecţii pentru a fi în permanenţă în siguranţă.

După parcurgerea acestor paşi, în timp vei căpăta experinta şi o vei putea conduce din ce în ce mai uşor, abilităţile tale se vor mări şi vei putea deveni expert într-un timp scurt.

  • Trotineta electrica ZERO 9, Baterie 13Ah/48V, Autonomie 40-45 Km, Viteza 48 Km/h, Motor 600W, Roti pneumatice 9″ (Negru)
  • Trotineta electrica pliabila Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 FBC4025GL, Autonomie 45 Km, Viteza 25 Km/h, Putere motor 300W (Negru)
  • Trotineta electrica ZERO 10x Limited, Baterie 28Ah/60V, Autonomie max 85-160 Km, Viteza 80 Km/h, putere Motor 2 x 1600W, Roti pneumatice 10″, Frane hidraulice (Negru)

Greşeli de evitat atunci când conduci o trotinetă electrică

Mersul cu trotineta este o experienţă frumoasă şi plină de distracţie. Nu este greu să înveţi sau să mergi cu aceasta, dar utilizatorii fac deseori greşeli atunci când le folosesc. Multe dintre acestea se pot remedia uşor, însă este important să ştiţi care sunt cele mai frecvente greşeli realizate.

Nu porţi echipament de protecţie

Riscul de accident este prezent, indiferent cât de atent eşti la trafic. Deşi şansele sunt foarte mici, este prudent să fi pregătit pentru orice eventualitate. Astfel, una dintre greşelile făcute de mulţi utilizatori, atât începători cât şi experimentaţi este nefolosirea echipamentului adecvat de protecţie. Cel mai simplu lucru care îl poţi face este să foloseşti o cască de protecţie. Aceasta te poate ajuta în prevenirea rănilor şi leziunilor grave. Mai bine să previi decât să te tratezi. În acelaşi timp, poţi folosi genunchiere şi cotiere pentru o protecţie suplimentară.

Accelerare bruscă

Entuziasmul de a folosi trotineta pentru prima dată, împing anumiţi începători să se urce pe aceasta şi să accelereze imediat. Acest lucru este o greşeală des întâlnită, însă poate fi remediată, printr-o accelerare uşoară şi constantă. La început, folosiţi o viteză mică şi acceleraţi treptat până vă obişnuiţi cu pornirile de pe loc.

Iti recomandam trotineta electrica kugoo, trotineta electrica pliabila xiaomi, trotineta electrica ninebot, trotinete  electrice speedxman si varianta electrica xiaomi mi electric.

Mersul cu o mână pe ghidon

Este important atunci când te deplasezi cu trotineta să ţi ambele mâini pe ghidon pentru a putea controla mai bine vehiculul şi a putea acţiona mai repede în cazul în care un obstacol îţi va apărea în faţă. Se întâmplă multe accidente din cauza acestui fapt, de aceea este obligatoriu să o conduci în mod corect şi conştient.

Viraje realizate în mod greşit cu o trotineta electrica adulti

Atunci când ai o curbă de luat este bine să reduci viteza pentru a nu aluneca sau a provoca un posibil incident. Viteză mare este greu de controlat şi sincronizat atunci când iei viraje mult prea strânse, la fel şi în cazul întoarcerilor în direcţia opusă sensului de mers. Se recomandă să te dai jos şi să o întorci mergând pe lângă această, astfel vei evita să cazi sau să loveşti un participant al traficului.

Folosirea căştilor în timpul mersului

În timpul mersului cu trotineta trebuie să fi conştient de tot ce se află în jurul tău. Trebuie să vezi şi să auzi tot pentru a putea acţiona la timp în cazul unei opriri de urgenţă. Căştile nu sunt recomandate, deoarece nu îi vei auzi pe ceilalţi participanţi la trafic când îţi vor da semnale sonore pentru a te depăşii sau a te atenţiona.

În ultimii ani, trotinetele electrice ( trotineta electrica xiaomi, modele cu  putere motor 350w sau baterie cu autonomie 60km pentru transport inovator), au devenit o alegere din ce în ce mai populară printre consumatori. Datorită evoluţiei tehonologice, dar şi a cerinţelor mari ale pieţei, preţurile acestora au continuat să scadă, devenind unul dintre cele mai populare mijloace de transport din mediul urban.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed