STUDIU. Bărbații sunt mai predispuși să facă forme grave ale COVID-19

Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit, de asemenea, că medicamentele prescrise pe scară largă numite inhibitori ai ACE sau inhibitori ai receptorilor angiotensinei (ARB) nu au dus la concentraţii mai mari de ACE2 şi, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 pentru persoanele care le iau.

Inhibitorii ACE şi ARB sunt prescrişi pe scară largă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, diabet sau boli renale. Medicamentele reprezintă miliarde de dolari în vânzări de reţete la nivel mondial.

„Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici biomarkeri, ACE2, era mult mai mare la bărbaţi decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru ar avea potenţialul de a explica de ce bărbaţii au mai multe şanse să moară din cauza COVID-19 decât femeile”, a declarat Iziah Sama, medic al Universității Groningen (Olanda), care a condus studiul.

ACE2 este un receptor de pe suprafaţa celulelor care se leagă de noul coronavirus şi îi permite să intre şi să infecteze celulele.

Sama a remarcat că, la fel ca şi în plămâni, ACE2 se găseşte în inimă, rinichi, în ţesuturile care căptuşesc vasele de sânge şi în niveluri deosebit de ridicate în testicule.

El a spus că prezenţa sa în testicule ar putea explica parţial concentraţiile mai mari de ACE2 la bărbaţi şi de ce bărbaţii sunt mai vulnerabili la COVID-19.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed