Studiu ESOP: Chiriile la spaţiile de birouri scăd în acest an cu încă 5-10%

În prima jumătate a anului, atât cerea cât şi chiriile pentru spaţiile de birouri au înregistrat scăderi accentuate, proprietarii fiind nevoiţi să afişeze o atitudine mai flexibilă pentru a nu râmăne cu spaţiile neînchiriate. Trendul descendent s-ar putea menţine şi în 2010.

“Într-o piaţă din ce în ce mai competitivă proprietarii trebuie să vină cu idei şi soluţii noi, adaptate noilor realităţi economice, atât în ceea ce priveşte oferta comercială, dar şi promovarea ei”, a declarat Irina Petrescu, partener ESOP.

Potrivit consultanţilor companiei de imobiliare una dintre cauzele care au dus la scăderea chiriilor la spaţiile de birouri a fost necuprinderea în bugetul multor companii a cheltuielilor de relocare.

Potrivit ESOP, circa 60-70% din companiile care căutau sedii noi în prima jumătate a anului, testau de fapt piaţa în încercarea de a găsi soluţii mai economice de închiriere.

“Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrâns direct proporţional cu restrângerea profitului în aceste luni. În cazul IMM-urilor dar şi companiilor medii şi al firmelor corprate, bugetele s-au diminuat în medie cu 25-30%.
Pentru o suprafaţă de 100-150 mp, cele mai frecvente bugete nu depăşesc 1.800-2.000 euro. În cazul firmelor medii, cele mai căutate spaţii sunt în clădirile clasa C şi B şi vile, 200-300 mp, bugetele medii fiind situate între 8-12 euro / mp. În cazul companiilor mari, pe segmentul corporate, sunt preferate clădirile de clasa C şi B, suprafeţele medii cerute 800-1.200 mp, iar bugete medii se situează între 10-12 euro / mp”, se arată în studiul ESOP.

Companiile care au închiriat anul trecut un spaţiu mai mare în speranţa unei dezvoltări ulterioare a afacerilor, subînchiriază acum spaţiul liber pentru a-şi reduce cheltuielile.

“Majoritatea companiilor care încearcă să subînchirieze se îmbată cu apă rece sperând ca vor obţine acelaşi preţ pe care l-au obţinut şi proprietarii de la ei în 2008. Din pacate în multe cazuri acest lucru nu mai e posibil şi trebuie avut în vedere un preţ realist, în acord cu noua realitate”, afirma Irina Petrescu de la ESOP.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed