Summit virtual Macron, Merkel, Xi, pe tema modificărilor climatice, crizei sanitare covid-19, relansării economice şi unei reluări a legăturilor aeriene

Mizele modifcărilor climatice şi crizei sanitare covid-19 s-au aflat în centrul unor discuţii între cei trei lideri şi la ultima lor reuniune în acest format, la jumătatea lui aprilie.

Angela Merkel şi Emmanuel Macron au cerut Chinei să nu mai finanţeze centrale pe cărbune şi să susţină Coaliţia Ambiţiilor Înalte pentru Natură şi Popoare, în vederea protecţiei biodiversităţii.

Ei au pledat ca China să susţină poziţia germană şi franceză cu privire la realocarea dreptului de tragere special la FMI în favoarea Africii, cu privire la 100 de miliarde de dolari.

În contextul în care Tratatul UE-China privind investiţii a fost blocat de către Parlamentul European (PE), cei doi lideri europeni au reiterat ”aşteptările europene cu privire la accesul pe piaţa chineză” a întreprinderilor europene, în ”condiţii echitabile de concurenţă”, a anunţat luni preşedinţia franceză.

Cei doi lideri europeni şi-au expirmat, de asemenea, dorinţa unei reluări a legăturilor aeriene.

În Franţa, nivelul legăturilor aeriene cu China a scăzut de la peste 100 de zboruri pe săptămână înaintea pandemiei covid-19 la şase zboruri pe săptămână în prezent.

Ei şi-au reiterat totodată ”îngrijorările grave cu privire la situaţia drepturilor omului în China şi exigenţele în lupta împotriva muncii forţate”.

Preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat, la rândul său, că pandemia covid-19 nu a fost încă învinsă şi că perspectivele relansării economice rămân incerte, potrivit televiziunii publice chineze CCTV.

China şi-a exprimat speranţa ca Uniunea Europeană (UE) să asigure, la rândul său, întreprinderilor chineze un mediu echitabil şi ”nediscriminatoriu”.

Beijingul cere ca Europa să-şi crească susţinerea faţă de Africa, subliniind că a trimis vaccinuri anticovid în 40 de ţări, potrivit postului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed