Superstiții și tradiții de început de an! Ce trebuie să faci de 1 ianuarie, ziua Sfântului Vasile

În vreme ce folclorul urban îți indică să ai bani în buzunar de cum ai pășit în noul an, cel popular recomandă să ai  boabe de grâu, pentru na avea belșlug în anul ce vine și usturoi, pentru a alunga duhurile rele.

De Sf Vasile, tot tradiția populară spune că este bine să verși vin pe masă, să dai de pomană, să spargi un pahar alb și să verși bețele de chibrit pentru a avea noroc. De asemenea,  prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie trebuie să fie un bărbat. Perceput de unii drept ”primul petrecăreţ” biblic, Sfântul Vasile cel Mare este socotit păzitor de” duhurile rele”, astfel că prima zi a anului este considerată un moment propice pentru desfăşurarea practicilor magice. Dacă dormi de ziua sfântului riști să fii leneș tot anul. La prima oară, pe nemâncate, fiecare om să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în noul an.

Gheorghe Gheorghiu s-a născut de Revelion! E în centrul atenției în fiecare noapte dintre ani ”Ziua mea este importantă pentru toată lumea”

De Sfântul Vasile se bea mult vin și se sparg pahare albe

Se mai spune că e bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji. Alte superstiţii sunt legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului. Tradiţia populară mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul. La ţară există obiceiul dezlegării anului, când tinerii colindă prin sat şi trosnesc din bice, ori buhaie. Se spune că aşa sunt alungate duhurile rele.

Înalt Preasfințitul Teodosie a sfidat din nou regulile: a ținut slujba la miezul nopții

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed