Suprataxele din domeniul energetic vor fi suportate de consumatorul final

 

 

Reprezentanţii companiilor energetice spun că nu au fost consultate înainte de aplicarea acestor măsuri. “Decizia Guvernului de a aplica o aşa-numită taxă pentru monopolul resurselor naturale reprezintă cu certitudine o veste proastă pentru industrie. A fost o decizie luată practic fără nicio consultare”, declară Eric Stab, Director General Gdf Suez Energy România.

 

 

Oficialii români susţin însă că au avut loc consultări, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera deputaţilor, Iulian Iancu, spunând că: “Au ştiut, toţi au ştiut. Majorările sunt cele asumate în baza unui grafic, graficul e cunoscut de toată lumea. Ce discutăm acum e ca parte din acea majorare să fie alocată şi consumatorului”.

 

 

De cealaltă parte, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, dă asigurări că tarifele nu se vor majora în urma acestor impozite şi că singurele scumpiri sunt cele deja anunţate aferente calendarului de liberalizare a preţurilor. Gazele se vor scumpi pentru populaţie cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% de la 1 septembrie. În plus, şi pentru curent am putea plăti mai mult până la sfârşitul acestui an, însă nu mai mult de 2%. Gazele se scumpesc şi pentru consumatorii industriali, cu 15% în total.

 

 

“ANRE consideră că aceste tarife nu trebuie suportate de cosumatorul final, ci trebuie să fie extrase din profitul companiilor. Acest lucru va mai fi discutat cu companiile, la ora această nicio companie nu mi s-a adresat pt a recunoaste acest pret in tariful final”, spune Havrileţ.

 

 

Reprezentanţii sindicatelor nu sunt însă de acord cu optimismul autorităţilor. Ei cred că vor urma scumpiri în energie, iar companiile vor încerca să îşi ascundă profiturile pentru a nu putea fi taxate prea mult.

 

 

“Dacă vrem să le suprataxăm profiturile excepţionale s-ar putea să constantăm că nu mai au profituri excepţionale, că au abilitatea să-şi ascundă in costuri posibile profituri. Ele se vor regăsi in facturi şi cei care le plătim suntem noi şi restul economiei”, explică Ioan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

 

 

Primul ministru Victor Ponta a declarat că din 2014 este posibilă o creştere a redevenţelor petroliere sau chiar mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare, lucru care va trebui negociat cu companiile. Rămâne de văzut când se vor regăsi toate aceste manjorări şi în facturile noastre.

 

 

În ceea ce priveşte bugetul de stat, estimarea este că acesta va încasa aproape un miliard de lei de pe urma celor trei suprataxe.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed