Supravietuitorii crizei! Cum arata portretul omului de afaceri roman

Tu cu cine faci business? Probabil este o persoana matura, trecuta de 35 de ani, cu experienta contabila, care si-a dezvoltat instinctul de supravietuire in jungla economica romaneasca. Ai in fata prototipul omului de afaceri roman.

Din datele analizate de KeysFin, rezulta ca cei mai multi oameni de afaceri din Romania, care detin calitatea de actionar la o societate si au minim 25% din actiuni, sunt barbati (373.798) in timp ce femeile sunt 240.960.

Barbatii au varsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani. “Este varsta la care cei mai multi au acumulat deja experienta necesara pentru a se lansa pe cont propriu in business. Multi sunt fosti angajati in diverse firme, dar sunt si destui cei care fac afaceri dintr-un talent inascut, care au avut tot timpul spirit antreprenorial, caliti fiind la scoala vietii”, spun analistii de la KeysFin.

Oamenii de afaceri barbati sunt mai atrasi de investitiile in domenii lucrative, de la constructii (75%), la productie (67%), transport (70,7%) si comert (56,3%), in timp ce femeile sunt cele mai multe prezente in domenii precum sanatatea si asistenta sociala (58,5%), serviciile (51,7%), activitatile administrative (43,59%) si cele cultural-educative (40,4%).

In ce domenii investesc supravietuitorii crizei? Potrivit datelor KeysFin, vedeta economiei romanesti ramine, in continuare, comertul care, alaturi de servicii, atrage 207.033 actionari. In topul investitiilor urmeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (66.404 actionari), constructiile (57.760 actionari), industria prelucratoare ( 51.792 actionari) si cea de transport si depozitare (47.499 actionari).

“Datele vin sa confirme interesul tot mai mare al investitorilor pentru domenii precum constructiile, dovada boom-ul resimtit mai ales in Capitala si Ilfov sau serviciile, acolo unde, odata cu dezghetarea business-ului post-criza, a crescut semnificativ volumul de tranzactii. Comertul ramane , bineinteles in prim-plan, exploatand la maximum revenirea apetitului romanilor pentru cumparaturi”, spun analistii de la KeysFin care remarca, in acest context, un fenomen economic datator de sperante pentru 2016.

“Asistam la o dezghetare a relatiilor comerciale, bazata pe cresterea sentimentului de incredere in economie. Oamenii si firmele incep sa cheltuie mai mult decat sa tina deoparte, semn ca teama de un viitor nesigur s-a diminuat. Asa se explica si perspectivele excelente din retailul romanesc din perioada sarbatorilor de Iarna”, au mai spus expertii KeysFin.

Un alt fapt interesant, care a reiesit din analiza datelor privind actionarii firmelor din Romania, se refera la apetitul investitorilor, in functie de varsta.

Statistica KeysFin arata, astfel, ca cei mai experimentati sunt implicati in domenii precum industria extractiva si prelucratoare, unde majoritatea actionarilor au varsta medie de 48 de ani. La fel si in sanatate si educatie (profesori si medici), in timp ce serviciile administrative sunt asigurate de actionari cu varsta medie de 47 de ani.

La polul opus se afla sectorul comunicatiilor si informatiilor (IT&C), productia de bunuri si servicii si activitatile de spectacole culturale si recreative, unde varsta medie este de 40 de ani.

“Datele reprezinta, bineinteles, o privire de ansamblu. Am identificat in datele statistice persoane care sunt actionare la societati de la varste fragede, 12-13 ani, dar si la varsta senectutii, 89-90 de ani. In general, tinerii sunt interesati de business-urile dinamice si inovative, precum comert, comunicatii, mass-media, cultural, educatie si servicii, in timp ce oamenii de afaceri mai in varsta opteaza pentru cele cu un grad mai asezat, ce necesita specializare si experienta, de la constructii la sectorul extractiv, medicina etc.”, explica analistii de la KeysFin.

Potrivit KeysFin, anul 2016 va aduce, cu siguranta, date mult mai spectaculoase din economie.

“Scaderea TVA, asezarea Codului Fiscal pe baze stabile si perspectivele unui an bun din punct de vedere investitional, influentate de o relativa stabilitate a cursului valutar si a costurilor utilitatilor (carburanti, gaze, curent electric etc.) fac ca 2016 sa reprezinte, ce mai probabil, cel mai bun an pentru business-ul romanesc din 2009 incoace, judecand atat dupa numarul firmelor noi infiintate cat si dupa volumul afacerilor derulate de acestea. Un semn de intrebare ramane si pentru 2016 in ceea ce priveste finantarea bancara a business-ului”, au mai spus analistii de la KeysFin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed