SURSE: Bugetul bate pasul pe loc: „Fiecare trage pentru primarii lui, ministerele lui și nu sunt bani”

Deși bugetul ar fi trebuit finalizat în această săptămână, pentru a fi trimis în Parlament, surse politice susțin pentru Digi24.ro că „cel mai devreme” bugetul va fi finalizat săptămâna viitoare. Problema principală pentru care discuțiile merg greu este lipsa banilor. Guvernul se vede obligat să se încadreze într-un deficit de cel mult 7,2%, pentru ca mai apoi, treptat, până în 2024 acest deficit să scadă sub 3%.

 

 

Rafila avertizează asupra Ivermectinei: Oamenii s-ar putea să aibă probleme foarte serioase

 

 

 

Liderii partidelor aflate la guvernare nu reușesc să găsească un consens pe mai multe subiecte fierbinți, de la bugetul unor ministere, până la procentul cu care vor fi majorate pensiile.

 

 

Ţara din Schengen care a introdus certificatul de vaccinare antiCOVID: „Va facilita circulația”

 

 

Sunt neînțelegeri pe sumele care trebuie direcționate prin Ministerul Dezvoltării către administrațiile locale, dar și pe bugetul altor ministere importante precum Transporturi, Sănătate și Economie.

 

USR PLUS vrea mai mulți bani la aceste ministere pentru investiții în infrastructura de Transport, pentru acoperirea cheltuielilor cu campania de vaccinare, dar și pentru finanțări și programe derulate prin ministerul Economiei.

 

O dispută separata este pe împărțirea banilor de la Ministerul Dezvoltării. Liberalii vor în primul rând asigurarea finanțării pentru proiectele începute, dar acest lucru îi defavorizează pe cei de la USR PLUS care au primari noi.

 

„Fiecare lider trage pentru primarii lui, pentru ministerele lui și nu sunt bani”, explică surse politice.

 

Liberalii au nevoie de sume suplimentare față de bugetul din 2020 în special la ministerul Muncii. Sumele trebuie să acopere majorarea alocațiilor cu 20% și creșterea punctului de pensie cu 14%. Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, doar ca urmare a acestei majorări intrate în vigoare în septembrie 2021, a declarat recent prim-ministrul Florin Cîţu.

 

UDMR vrea mai mulți bani pentru ministerul Mediului, față de bugetul de anul trecut. În 2020 ministerul a avut un buget de 1,1 miliarde de lei, însă în 2021 doar programul „Împădurim România”, care prevede plantatea a cel puțin 55 de milioane de puieți/an, necesită o finanțare de 800 de milioane de lei.

 

Liderii formațiunii sunt prinși la mijloc în discuțiile despre bugetul ministerului Dezvoltării, minister care împarte banii către primari, și la conducerea căruia se află Cseke Attila.

 

articolul integral aici:

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed