Sute de oameni cu imunitate aproape ZERO, lăsați fără protecție în fața bolilor

0
2
Sute de oameni cu imunitate aproape ZERO, lăsați fără protecție în fața bolilor

Andrei Chelaru, pacient: „Mor sau pot să am sechele sau să-mi pierd un plămân… Tot felul de infecții pot să fac, pneumonie, otite, pot să pierd auzul.”

Andrei Chelaru nu a mai făcut tratament complet din noiembrie. La fel ca ceilalţi bolnavi aflaţi în aceeaşi situaţie este conştient că fiecare zi de întârziere a fiolelor poate să îl nenorocească. La sfârşitul anului trecut, o femeie din Alba a murit după şase luni fără medicaţie.

Dr. Alexis Cochino, medic imunolog: „Riscul infecţiilor ameninţătoare de viaţă creşte rapid, mai ales acum că suntem pe sfârşit de iarnă şi există epidemii de gripă, de varicelă.”

Cei care au destui bani îşi cumpără din străinătate anticorpii pe care statul trebuie să îi ofere gratuit.

Adrian Pop, pacient: „Medicii ne-au anunţat că tratamentul este momentan indisponibil şi aşa va rămâne pentru o perioadă nedeterminată.”

Otilia Stanga, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare: „Costurile ajung de la 800 de euro pe lună pentru un copil de 10 ani până la câteva mii de euro pentru un adult.”

Ministerul Sănătăţii anunţă că: „Au intrat în ţară şi urmează să fie distribuite către spitale un număr de o mie de doze de IGVena. În cursul acestei săptămâni, Compania Naţională “Unifarm” a anunţat că va primi 600 de flacoane de INTRATECT.” Sursă: Ministerul Sănătăţii

Întârzierea este însă foarte mare. Fiolele ar fi trebuit să ajungă la cei cu imunitate redusă acum două săptămâni.