Tănăsescu: Într-o lună, România se va împrumuta de pe piaţa americană

0

„Sunt convins că, în lunile viitoate, Ministerul de Finanțe va ataca piețele internaționale, nu doar în Europa dar și în SUA. Este foarte important de ales timpul în care să faci aceasta emisiune, trebuie făcute documentele, atacarea pieței externe se va face rapid, în maxim 4 – 5 săptămani. Săptămânile care urmează vor aduce o îmbunătățire a condițiilor pe plan internațional. Este important să obții acel randament pe care să-l poți susține. Cred că se va obține un preț bun, din perspectiva a ce poate România să ofere”, a spus Tănăsescu.

 

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Bogdan Drăgoi, a declarat marţi că pe lângă emisiunea din cadrul programului MTN (Medium Term Note) din prima parte a anului anunţată luni de Jeffrey Franks, MFP intenţionează să acceseze pieţele internaţionale şi în cea de-a doua jumătate din 2011.

 

„Am început la finalul anului 2010 un program pe termen mediu. În acest fel putem să avem un mai bun acces pe piaţa externă. Vom emite în cadrul programului în prima jumătate a anului şi în mod clar vom mai avea o emisiune în a doua parte a anului”, a spus Bogdan Drăgoi.

 

România a coborât o poziţie în topul ţărilor cu cel mai ridicat risc de default, pe locul 16, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pieţei financiare CMA.

 

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default – CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut de la 2,902 puncte procentuale la sfârşitul anului trecut la 2,311 puncte procentuale la finele lunii martie. Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a României a coborât astfel de la 290.200 dolari la 231.100 dolari.

 

CDS-ul determină randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe pentru companii şi bănci.