Taxiurile zburătoare sunt în teste. Ajung la 320 km/h

0
74

NASA a început testarea unor așa-numite „taxiuri zburătoare” care pot atinge viteza de 320 km/h.

Agenția spațiala a început testarea pe 30 august, alături de Joby Aviation, și va dura până pe 10 septembrie.

Avionul este descris ca o aeronavă de decolare și aterizare (eVTOL) complet electrică, luni fiind pentru prima dată când NASA a testat o aeronavă eVTOL ca parte a campaniei sale naționale Advanced Air Mobility (AAM).

Joby Aviation este prima companie care contribuie la campania AAM a NASA.

În vehicul pot încăpea patru persoane, poate atinge viteza de 320 km/h și va fi folosit pentru a transportul comercial de pasageri în viitor.

În urmă cu aproape doi ani, Toyota a investit 394 milioane de dolari în Joby Aviation, startup de taxiuri zburătoare.

„Transportul aerian a fost întotdeauna un obiectiv pe termen lung pentru Toyota, iar în vreme ce vom continua să lucrăm în industria automobilului, această înțelegere ne va întoarce privirea și către cer”, a declarat Akio Toyoda, președinte și CEO la Toyota Motor Corporation. Conform înțelegerii, Shigeki Tomoyama, vicepreședinte executiv la Toyota Motor Corporation, va intra în consiliul director de la Joby.

Investiția Toyota a făcut parte din runda de finanțare Serie C, în care Joby a colectat 590 de milioane. Printre ceilalți investitori se numără Intel Capital, JetBlue Technology Ventures și Toyota AI Ventures.

Toyota nu este singurul producător de automobile care privește spre cer. Hyundai lucrează la un concept de taxi zburător cu Uber și a angajat un inginer de la NASA care să conducă divizia de „mașini zburătoare”. Geely (grupul chinez care produce mașinile Volvo și Lotus) și Daimler au investit împreună în Volocopter, iar Rolls-Royce are propriul său concept de eVTOL.

Aeronava Joby este un eVTOL pilotat cu cinci locuri, cu o viteză maximă de 200 de mile pe oră (320 km/h) și o autonomie de 150 de mile (240 km) la o singură cursă. Conform spuselor companiei, este de 100 de ori mai puțin zgomotos decât o aeronavă convențională și „aproape silențios” când zboară.