x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 15° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  29 km/h
  Umiditate

  93%
  Presiune

  33661 hPa
string(10) "tehnologie"

Tehnologia viitorului: Pistele de decolare și aterizare circulare

Omul de știință olandez Henk Hesselink consideră că aeroporturile cu piste circulare reprezintă viitorul aviației. După ani de cercetare el susține că pistele circulare au multe beneficii, inclusiv faptul că acestea sunt mai puțin zgomotoase și mai prietenoase cu mediul.

Author: Ionut Lupescu | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.04.2017, 12:19 | Actualizat: 17.04.2017, 12:19

 

”Ideea pistei circulare este că avioanele pot ateriza și decola în orice punct din cerc“, a spus Hesselink. Acest lucru înseamnă că manevre dificile în condiții meteorologice dificile vor fi inutile – piloții pot ateriza în orice direcție, indiferen de cum bate vântul. O pistă circulară are nevoie de un diametru minim de 3,5 kilometri, cu aeroportul în mijloc.

 

Pista circulară este, de asemenea, mai ecologică, deoarece avioanele ar trebui să survoleze aeroportul mai puțin și prin urmare, se va consuma mai puțin combustibil.

 

Și poluarea sonoră poate fi, de asemenea, limitată, sau răspândită mai uniform cu pista circulară. „Pentru că poate decola sau ateriza în orice punct al pistei, este posibil – în condiții atmosferice normale – ca avioaele să ocolească unele zone rezidențiale“,

 

În anii 60 Statele Unite ale Americii au experimentat pentru scurt timp aterizarea pe o pistă circulară, însă proiectul nu a fost extins niciodată. Hesselink spune că este normal: „Atunci tehnologia nu a fost încă suficient de dezvoltată. Astăzi există atât de multe echipamente la bordul avioanelor încât nu ar fi nici o problemă”.