Televiziunea 3D? Poate peste 5 sau 10 ani..

 

Fascinați de tehnologia 3D? Sfatul lui James Cameron e să vă păstrați în buzunar banii pentru un televizor 3D pentru următorii, ei bine .. 5 până la 10 ani.

 

Regizorul care a lucrat vreme de 12 ani la Avatar și a inventat pe parcurs o bună parte din tehnologia pe care se bazează azi producția de filme 3D crede că avântul pe care industria cinematografică și cea de televiziune l-a luat în direcția acestei tehnologii e doar vârful icebergului.

 

Într-o conversație cu CEO-ul Google Eric Schmidt, Cameron a spus că nu are îndoieli că această tehnologie va migra dinspre cinematografe către sufrageriile oamenilor însă nici pe departe atât de repede pe cât producătorii de televizoare 3D speră. Și asta în primul rând pentru că produsele lor nu sunt încă suficient de bune pentru o răspândire în masă a fenomenului 3D. “Ei bine, vedem lumea în 3D”, a spus Cameron la Churchill Club în California.“Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie obstacole în calea răspândirii televizoarelor 3D TV peste 5 până la 10 ani.”

 

Conform lui Cameron pentru integrarea 3D în viața de zi cu zi producătorii de televizoare trebuie mai întâi să îmbrățișeze tehnologia auto-stereoscopică. Asta înseamnă că vor trebui să dezvolte televizoare la care utilizatorii să poată privi ore întregi fără ochelarii atât de incomozi care, nu de puține ori, provoacă dureri de cap celor care îi folosesc în mod prelungit.

 

Principala problemă a televizoarelor  3D TV este că trebuie să prezinte pe ecran două seturi de imagini care să poată fi combinate de privitor într-o singură imagine 3D. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie însă ca utilizatorul să fie într-un punct fix, denumit generic “sweet spot”, din care poate suprapune imaginile perfect. Însă cum familiile au adesea mai mult decât un singur membru, televizoarele trebuie să aibă mai mult de un singur asemenea sweet spot, astfel încât mai mulți oameni să poată procesa imaginile 3D din multiple unghiuri.  Iar pentru producerea acestora noile modele de televizoare vor avea nevoie de considerabil mai multă  putere de procesare, crede Cameron.

 

Deși regizorul crede că modelele care sunt astăzi pe piață sunt încă destul de rudimentare el recunoaște că apreciază impulsul pe care companiile de electronice l-au dat întregii piețe de video prin lansarea acestora. Și asta deoarece și cei mai mulți producători de conținut vor trebui să învețe cum să producă conținut 3D de calitate. După părerea lui Cameron sportul și jocurile video vor fi primele care vor crește și vor impulsiona piața, urmând ca producțiile complexe să le urmeze.

 

Impulsionate de rezultatele de box office ale filmelor 3D lansate în cinematografe în ultimii ani, rețelele de televiziune ESPN, Discovery, Sony și IMAX Corporation au anunțat la începutul acestui an că vor lansa în STatele Unite primele posturi tv 3D până la începutul lui 2011 în timp ce Sky vrea să introducă primul canal TV 3D din Marea Britanie în 2010.

 

“Totul e puțin precipitat deocamdată”, spune Cameron care a anunțat în cadrul întâlnirii cu Schmidt  că va începe anul viitor producția a două sequel-uri pentru Avatar. Astfel Avatar 2 va debuta pe marile ecrane cel mai probabil în 2014 iar Avatar 3 va fi lansat în 2015. La timp pentru a putea fi urmărit pe DVD în 3D în sufrageriile din întreaga lume, conform estimărilor lui Cameron.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed