Testarea non-invazivă pentru COVID a elevilor provoacă ceartă între ministere. Premierul intervine

0

Testele pe bază de salivă non-invazive pentru elevi sunt motivul de dispută, în acest moment, dintre ministerul Sănătății și cel al Educației.

 

 

Tensiuni între Florin Cîțu și Ludovic Orban. CINE va pleca

 

 

Ministrul Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan au afirmat că testele pe bază de salivă, non-invazive „nu reprezintă un filtru atât e bun” și că „nu sunt suficient de bune”, acestea nefiind incluse în metodologia de testare din România, a Institutului Național de Sănătate Publică și, de asemenea, nefiind de o calitate superioară.

 

„Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a declarat Andreea Moldovan.

 

 

Nicușor Dan s-a TOPIT! CTP nu l-a mai văzut de mult

 

 

La scurt timp, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că va propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică.

 

„Dacă Ministerul Sănătății care, repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că testele sunt neconcludente, atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Neînțelegerile dintre Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu sunt de notorietate. Este cunoscut faptul că ministrul Sănătății a cerut în nenumărate rânduri închiderea școlilor și efectuarea tuturor cursurilor on-line. Ministrul Educației s-a opus vehement acestui lucru, astfel că s-au iscat discuții între cei doi oficiali.

 

 

Premierul Florin Cîțu a intervenit în această dispută ți a anunțat că a cerut ca revenirea la școală să se facă după testarea non-invazivă a elevilor.

 

„Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea, am făcut această propunere după ce am consultat specialiștii care mi-au spus foarte clar că nu există o diferență. Dar e adevărat că în România ele nu sunt în metodologia INSP, dar trebuie ca INSP să le includă în procedură pentru că ele sunt folosite peste tot în lume”, a declarat Florin Cîțu.