TimișoaraFoodSummit 2023 pune în discuție o temă extrem de actuală: Inteligența Artificială

La dezbaterile de la Timișoara au fost prezenți: Marius Moise – Director General la FastBit, Cătălin Pavel – Director IT la Profi România, Ștefan Vanea – antreprenor VBR Labs, Florin Drăgan – Rectorul Universității Politehnice Timișoara, Marius Poșa – Sub-secretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Arthur Habicht – Chief Technology Officer la Sedimentum (Elveția).

Dezbaterile au pornitc de la scandalul petrecut zilele acestea la Compania “Open AI”. Vineri seara, 17 noiembrie, fără nici o avertizare prealabilă, Sam Altman, CEO-ul Open AI, compania care a lansat Chat GPT, a fost eliberat din funcție printr-o decizie a Bord-ului Directorilor. In comunicat a fost făcută o afirmație foarte ciudată: “Bord-ul nu mai are încredere în capacitatea lui de a continua să conducă Open AI”. Imediat după excluderea lui Altman, Greg Brockman, Președintele Open AI și co-fondator al companiei alături de Altman a anunțat că își dă demisia “datorită știrilor de azi”. “Și eu și Sam suntem șocați și întristați de ceea ce a făcut Board-ul directorilor azi” a mai spus el.

Inteligența Artificială este aici și va rămâne! TimișoaraFoodSummit 2023 pune în discuție o temă extrem de actuală: AI

Darius Georgiu, co-moderator al panelului și vice-președinte al Camerei de Comerț și Industrie Timiș, susține că este nevoie de adaptare la noile tehnologii. Vor dispărea acele job-uri care nu vor mai fi cerute de piață dar, în același timp, se vor cere mai multe. Cum s-a întâmplat și în trecut.

Marius Poșa, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării transmite și poziția ministerului care consideră că este nevoie urgent de reglementarea IA. Sunt necesare politici coerente și reglementări inteligent concepute. Știm cu toții de crypto monede și cum oamenii au investit cu frenezie și au pierdut bani mulți.

Își pune întrebarea: ce se întâmplă dacă într-o mașina de IA se introduc, voit sau din greșeală, date corupte. Ce consecințe pot fi? Și cum pot fi corectate?

Discuțiile s-au concentrat apoi asupra tehnologiilor blockchain care ar putea asigura un grad mare de securitate a datelor dar până la un punct, după cum susține și Ștefan Vanea de la VBR Labs.

Faptul că Chat GTP este accesibil tuturor reprezintă o problemă pe care Marius Poșa o recunoaște și de aceea susține nevoia unor politici și reglementări coerente. Totul trebuie făcut și evaluat pas cu pas.

Florin Drăgan – Rectorul Universității Politehnice Timișoara remarcă că este nevoie de oameni capabili să lucreze cu IA. Consecințe au fost întotdeauna la introducerea de noi tehnologii. Tot așa și acum. Poate că, cu IA e un pic mai dificil.

Politehnica are deja de 4 ani un Masterat în IA, pregătind cam 60 de masteranzi pe an. Acest lucru arată că deja există cerere de locuri de munca pentru specialiști în IA.

Cei prezenți consideră IA ca ceva foarte bun. Bazele de date sunt astăzi cele mai valoroase valute. IA va revoluționa multe sectoare. Viitorul pare bun. Trebuie însă spus că orice tehnologie poate fi utilizată în scopuri bune sau rele. Vezi industria nucleară. La fel si IA.

Exista un consens al celor prezenți că IA trebuie reglementată și ținută sub control. Cel mai la îndemână exemplu sunt softurile de conducere auto autonomă. Lucrurile pot fi făcute mai bine prin inteligența cognitivă. Practic IA este la început. Suntem aproape și totuși departe.

Ca latură negativă pot fi enunțate tehnologiile de social engineering. Cineva spunea: când datele devin invizibile se uită de siguranță/securitate. Ștefan Vanea evidențiază acest aspect negativ.

Pentru ca discuțiile să atingă și latura practică, de aplicabilitate în viața curentă, Arthur Habicht, Chief Tehnology Officer la firma Sedimentum din Elveția prezintă o aplicație practică a IA: un dispozitiv care poate monitoriza persoanele în vârstă, când sunt în locuință, dar singure. Practic fără imagini foto sau video, păstrând intimitatea celor supravegheați, folosindu-se IA. Aceasta analizează undele din încăpere, identifică dacă persoana este căzută, sau are probleme de sănătate și apelează imediat numărul de urgența. Dispozitivul este rezultatul a ani de cercetări cu IA și este deja vândut în Elveția.

Se poate concluziona că da, Inteligența Artificială este aici și va rămâne. Depinde de noi să o reglementăm și să o controlăm. Și să o valorificăm la maximum.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed