Tocmai s-a dat una dintre cele mai mari AMENZI din istoria României

0
Colterm

Societatea de termoficare a municipiului Timișoara, Colterm, a fost sancționată de către Administrația Fondului pentru Mediu cu 106,8 milioane de lei, echivalentul a 21,6 milioane de euro, pentru că nu a cumpărat certificatele EUA pe anul 2020, care sunt obligatorii pentru că este un mare poluator.

 

O hotărâre de guvern din 2006 stipulează că societatea trebuie să cumpere certificate de emisii gaze cu efect de seră (EUA) în fiecare an, pentru poluarea produsă, în caz contrar fiind pasibilă de penalități uriașe, de 100 de euro/ certificat nedepus. Data limită pentru plata certificatelor EUA pentru 2020 a fost 30 aprilie.

 

Cele mai mari amenzi

Amenda încasată de Colterm este una dintre cele mai mari din istoria României, aceasta rivalizând cu sancțiunile pe care Consiliul Concurenței le-a dat pentru diverse încălcări ale legislației. Dacă de cele mai multe ori, amenzile date de autoritatea de concurență se împart între mai multe companii prinse în jocul incorect al abuzului de poziție dominantă sau în cel formării unui cartel, aici o singură firmă, Colterm, suportă toată suma.

Citește și:Fostul director al societăţii de termoficare din Timişoara, aflată la un pas de insolvenţă, a cumpărat o maşină de 20.000 de euro în cele două săptămâni în care a ocupat funcţia

 

Cea mai mare amendă dată vreodată a fost echivalentul a 205 milioane de euro pentru șase companii petroliere pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina Eco Premium (anul 2011). OMV Petrom a avut partea cea mai consistentă, de 84,25 milioane de euro. Amenzi grele s-au dat și pentru Orange România, pentru abuz de poziție dominantă (anul 2011) – 34,8 milioane de euro, Vodafone România, pentru abuz de poziție dominantă (anul 2011) – 28,3 milioane de euro, Compania Naţională Poşta Română, pentru abuz de pozitie dominanta–acordarea unui tratament preferenţial companiei Infopress Group SA în perioada 2005 –2009 pe piaţa serviciului poştal standard de trimitere internă de publicitate şi acordarea reducerilor tarifare în mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii poştale (2010) – 24,06 milioane de euro. Adică sume care sunt aproape de nivelul încasat de Colterm.

Citește și: Şeful societăţii de termoficare din Timişoara, numit în funcţie de Dominic Fritz în urmă cu două săptămâni, a demisionat după ce în presă au apărut informaţii că a fost condamnat penal

Salvarea de la Guvern n-a mai venit

Conform Tion, administrația Fondului pentru Mediu a emis, în 14 mai, o decizie de impunere pentru suma de 106.863.467 lei, echivalentul a 21,6 milioane de euro, pentru Colterm, care nu a avut „numărul de certificate aferente emisiilor de CO2 generate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 și nerestituite în anul 2020”. Este vorba despre un total de 201.463 certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Amenda încasată de către Colterm

Primăria Timișoara aștepta bani de la guvern pentru a salva societatea de termoficare a orașului. Anunțul nu a fost făcut de reprezentanții PMT, care n-au vorbit prea mult despre acest subiect, ci de liberalii Alina Gorghiu și Alin Nica. Numai că hotărârea de guvern nu s-a dat încă, iar Bogdan Ghelbere, secretarul general adjunct al guvernului, spunea, săptămâna trecută, că va mai trece puțin timp până să fie emisă, susțin jurnaliștii de la Tion. .

 

Reacția lui Fritz

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, susține că amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. ”Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru.

De când sunt primar am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gazul, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitate fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment.
Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci.
Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment.
În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții.
Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum.
Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara.
Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic.
Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului.
Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei.
În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.
La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri”, a spus Fritz.

 

Reacția lui Simons (PSD)

Șeful deputaților PSD, Alfred Simonis, a avut o reacție după ce s-a aflat de amendă. El spune că această sancțiune este dezastrul unui oraș condus de dreapta timp de 30 de ani.

”PSD a avertizat, în repetate rânduri, că gaura neagră a orașului, Colterm, va arunca în faliment administrația publică locală și va priva Timișoara, pentru mulți ani de aici înainte, de investiții și de programe coerente de modernizare!
Astăzi, a fost primită oficial amenda de 20 de milioane de euro de la Administrarea Fondului pentru Mediu pentru neachiziționarea a 201.463 de certificate CO2! Se știa de această problemă de luni de zile, însa administrația Fritz a preferat să se joace de-a interzicerea hrănitului de porumbei, căței și pisici, decât să rezolve o problemă majoră care risca să lase un întreg municipiu fără căldură și apă caldă!
De asemenea, viceprimarul Ruben Lațcău – pe care dacă îl trezești la ora 3 dimineața îți răspunde la orice întrebare despre Colterm – este direct responsabil de neconvocarea AGA a Colterm, de 2 luni de zile, pentru a se găsi o soluție financiară pentru cumpărarea acestor certificate până în data de 30 aprilie!
De cealaltă parte, PNL a promis sprijin guvernamental pentru societatea de termoficare din Timișoara, care încă se lasă așteptat. Și PNL este direct vinovat de dezastrul de la Colterm, în condițiile în care, în cei opt ani de administrație liberală, această societate a fost transformată într-un fief liberal al furtului banului public și al căpușării totale de către persoane sau firme de casă.
A fost nevoie de demersul a doi consilieri locali din opoziție pentru întrunirea AGA, în al 12-lea ceas, în data de 27 mai a.c.!
PSD va solicita demisia CA și a întregii conduceri Colterm și demararea de investigații penale pentru stabilirea tuturor vinovaților din ultimii ani, care au prejudiciat bugetul Timișoarei cu sute de milioane de euro, indiferent de numele acestora și de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă la Colterm sau în administrația publică locală!” a spus Simonis.