Tot ce trebuie să știi despre serul AstraZeneca. Vaccinul, conceput pe baza unui virus comun la cimpanzei

Acestea sunt câteva dintre cele cinci lucruri bine de ştiut despre acest vaccin, prezentate de AFP, notează stirileprotv.ro

 

 

Vești extraordinare pentru mămici: stimulentul pentru reînoarcerea la serviciu crește semnificativ

 

 

Acest vaccin a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford împreună cu gigantul anglo-suedez AstraZeneca.

 

 

Mai multe țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: S-au primit rapoarte de cheaguri de sânge fatale

 

 

Este un vaccin “vector viral” – el ia ca suport un alt virus (un adenovirus obişnuit în rândul cimpanzeilor) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman.

 

Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost comparat cu un “cal troian”.

 

Vaccinul AstraZeneca/Oxford are avantajul de a fi ieftin (aproximativ 2,50 euro pe doză, cu variaţii în funcţie de costurile de producţie locale). La cererea Universităţii Oxford, AstraZeneca şi-a luat angajamentul de a nu obţine profit din acest produs.

 

Este, de asemenea, uşor de depozitat – poate fi păstrat la temperatura unui frigider, adică între două şi opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna şi Pfizer/BioNTech, care nu pot fi păstrate pe termen lung decât la temperaturi foarte scăzute (minus 20 de grade Celsius în cazul primului, respectiv minus 70 de grade Celsius pentru al doilea).

 

Acest lucru facilitează vaccinarea pe scară largă.

 

Potrivit AstraZeneca, vaccinul are o eficienţă de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna), un rezultat validat de revista ştiinţifică The Lancet.

 

În primele rezultate publicate, variaţiile de eficacitate în funcţie de doză, asociate unei erori, au semănat îndoieli şi au suscitat critici, determinând compania să efectueze studii suplimentare.

 

Eficacitatea sa la persoanele cu vârsta peste 65 de ani a fost pusă la îndoială şi în Europa, din cauza lipsei de date suficiente, înainte ca studiile să ofere date liniştitoare. Mai multe state, precum Germania sau Italia, l-au autorizat în cele din urmă pentru această grupă de vârstă, în speranţa de a-şi accelera campaniile de vaccinare.

 

Un studiu realizat de autorităţile sanitare din Anglia a demonstrat o protecţie cuprinsă între 60% şi 73% împotriva formelor simptomatice la persoanele cu vârsta peste 70 de ani, cu o singură doză.

 

articolul integral aici:

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed