Traian Băsescu: Între mine şi Moscova există o neîncredere reciprocă

‘Neîncrederea Moscovei este în politica dusă de mine. Am vrut ca unul dintre obiectivele mele să fie o opţiune ireversibilă către vest. Oricât m-am uitat pe glob înainte de a fi ales preşedinte, opţiunea mea a fost SUA. Acum pot fi liniştit, România nu mai are altă direcţie decât Vestul, sigur, cu escală la Bruxelles. Din acest punct de vedere, când văd şi baza de la Deveselu finalizată, drumul este ireversibil. Pe de altă parte, unei ţări ca Federaţia Rusă, niciodată această echipare politico-militară nu vizează ostilitate faţă de Moscova. Avem interese, Federaţia Rusă este mare, este puternică, dar avem şi noi interese şi trebuie respectate’, a declarat Traian Băsescu.

 

Preşedintele a vorbit despre necesitatea unei colaborări între România şi Federaţia Rusă, în special pentru combaterea terorismului de orice fel.

 

‘Avem nevoie unii de alţii în câteva zone, în care dacă nu cooperăm putem pierde vieţi de oameni: terorismul. Vor rămâne forţe limitate în Afganistan, vedeţi ce se întâmplă cu atacurile teroriştilor, ale talibanilor la Kabul. Criminalitatea cibernetică, transfrontalieră, sunt lucruri care ne afectează şi pe noi şi pe ruşi. Suntem conştienţi că trebuie să cooperăm pentru a ne apăra cetăţenii’, a declarat preşedintele.

 

Despre vizita şefilor CIA şi FSB la Bucureşti, Traian Băsescu a explicat: ‘Să nu fabulăm. Sigur au ştiut unul de altul, au ştiut şi cadenţa în care vin. John O. Brennen (director CIA – n.r.) era sosit cu o zi înainte de a-l fi primit eu. Nu s-a întâlnit cu Nicolai Patrusev (director FSB – n.r.). Pentru acurateţea lucrurilor, aşa s-au petrecut. Vă pot reda atmosfera discuţiilor cu Patrusev, dar nu a fost nimic spectaculos. Protocolul semnat de CSAT cu organismul din Rusia se referă exact la aceste riscuri de terorism’.

 

În ceea ce priveşte vizita pe care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean o va efectua în Federaţia Rusă, în perioada 8 – 10 iulie, preşedintele a declarat că va avea rolul de a consolida cooperarea în domeniul combaterii terorismului transfrontalier dar şi problematica economică.

 

‘Vom consolida cooperarea pe aceste tipuri şi să fie abordată şi problematica economică, normală să fie, chiar dacă avem anumite insatisfacţii. Să fim prudenţi dar să facem paşi’, a declarat Traian Băsescu.

 

Preşedintele a făcut câteva consideraţii şi cu privire la scandalul declanşat în jurul serviciilor secrete americane, acuzate de un fost angajat al CIA că spionează cetăţenii statelor europene fără acordul acestor ţări.

 

‘Mi-e foarte greu să dau un răspuns cert. Nimeni nu urmăreşte oameni obişnuiţi, nu ascultă oameni obişnuiţi ci cei suspecţi de terorism. Dacă s-au făcut greşeli în culegere de informaţii la nivel politic trebuie îndreptate. În România nu cred că ar îndrăzni să se descurce singuri, structurile de securitate şi-ar da seama dar avem un parteneriat privind schimbul de informaţii. (…) Nu există stat civilizat care, dacă are nevoie, să nu poată supraveghea comunicaţiile pe internet. (…) Nimeni nu mai poate trăi în naivitate în ziua de azi. Teroriştii utilizează cele mai înalte tehnologii. Statul ce să facă, să stea cu flagrantul? Aveam o discuţie la o Zi a Justiţiei, cu o doamnă judecător care îmi spunea că numai flagrantul este bun la corupţie. Dacă statele stau cu flagrantul, ne mor cetăţenii neprotejaţi’, a apreciat Traian Băsescu.

 

Despre vizita premierului Victor Ponta în Germania, preşedintele Traian Băsescu a avut o reacţie apreciativă.

 

‘Am ştiut subiectele de discuţii, vedem urmările discuţiei. Este bine că s-a produs, pentru România este foarte important ca premierul să poată discuta la acest nivel cu toate statele UE. A fost un câştig pentru România că premierul a avut întâlnirea cu Angela Merkel, mai ales după relaţiile tensionate din vara anului 2012. S-a discutat relaţia bilaterală şi sunt destule probleme în această relaţie: insatisfacţia investitorilor germani faţă de corupţie, datorii neplătite, birocraţie. Eu nu m-aş angaja într-o astfel de discuţie cu cancelarul german, acestea sunt probleme de guvern’, a precizat Traian Băsescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed