Trei cisterne de lapte au fost golite în faţa Comisiei Europene, în Bruxelles

În acelaşi timp, în 6 ţări europene fermierii vor deversa circa 25 de mii de litri de lapte în semn de protest faţă de lipsa de reacţie a Bruxellesului.

Un lac de lapte, simbolic, a fost creat de lăptarii europeni în plin centru al Bruxellesului. Preşedintele Confederaţiei europene a producătorilor de lapte, germanul Romuald Schaber, şi Erwin Schöpges, preşedintele organizaţiei belgiene Milk Producer Interest Group, au deschis vanele celor 3 cisterne din care au curs mai multe mii de litri de lapte. Asta după ce în ultimele 2 săptămână milioane de litri de lapte au fost deversate în mai multe ţări europene.

 ”Suntem deja de peste 10 zile în grevă. Am risipit mult peste cele 26 de milioane dar azi vrem o acţiune europeană larg mediatizată să se ştie că 26 de milioane de litri de lapte vor fi vărsate în Europa pe nimic. Ne întrebăm câţi alţi litri mai rebuie risipiţi înainte ca politicienţii să înceapă să reacţioneze. Suntem siguri că acţiunile noastre au fost corecte dar nu observăm nici o schimbare aşa că protestele se vor intensifica şi nu ştiu unde am putea ajunge”, a declarat Erwin Sschoepges, preşedintele organizaţiei belgiene Milk Producer Interest Group.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, lăptarii cer punerea în aplicare a unor mecanisme eficace pentru a asigura producţia şi aprovizionarea stabilă cu lapte a Europei. Ultimele propuneri, făcute joi de către comisarul pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, pentru sprijinirea agricultorilor confruntaţi cu preţuri foarte reduse la lapte, sunt considerate insuficiente de către Confederaţia lăptarilor.

 ”Suntem astăzi aici deoarece credem că Fischer Boel nu poate rezolva această criză şi ne adresăm intenţionat îngrijorările domnului Barroso deoarece credem că Fischer Boel nu poate să le rezolve. Sunt deja săptămâni şi luni în care nu a făcut nimic în afara unor paşi mici. Lucrurile se mişcă prea încet şi trebuie să le accelerăm prin anumite măsuri şi prin reducerea producţiei de lapte de pe piaţă” a afirmat Romuald Schaber, presedintele The European Milk Board.

Producătorii de lapte din 6 ţări, printre care Olanda, Elveţia, Franţa şi Austria, au decis să-şi coordoneze acţiunile de deversare a laptelui pe câmp sau la ferme pentru a convinge Bruxelles-ul să îi ajute astfel încât producţia de lapte să fie redusă iar preţurile să crească.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed